Pirot u srcu darova prirode: Od vodopada Tupavica do Slavinjskog grla

12. februar 2018. 10:30 Darovi prirode Pirot Plus Online

Još jedna lagana porodična tura koja može da se pređe za jedno prepodne.

Od sela Dojkinci do vodopada Tupavica ima 4.5km, praktično bez ikakvog uspona, putem koji vodi uz Dojkinačku reku.

Pre samog vodopada napravljen je lep, drveni, novi most prošle godine, jer je prethodni bila odnela voda.

Čim se pređe most, čuje se huk vodopada. A vrlo brzo, kroz stabla drveća , počinje da se nazire prelep vodopad do koga vodi, obeležena i od prošle godine ograđena stazica.

Najbolje ga je posećivati u proleće kad se topi sneg ili nakon obilnijih padavina. Lep je i zimi, kada može da bude potpuno zaleđen. Ovog puta, uhvatili smo kombinaciju, delimično zaleđen uz solidnu količinu vode. Još jedna novina od prošle godine je da je u podnožju samog vodopada postavljena klupa i sto, odakle se može uživati u pogledu. Svaka čast!

Slavinjsko grlo, ili Rosomački lonci, zavisi odakle idete i koga pitate, je prelep mali kanjon koji vredi posetiti. Mi smo išli iz Slavinje, a udeljenost od sela je manja od 1km. Pre samog kanjona naići ćete na staru, propalu vodenicu, pored koje je postavljen i letnjikovac, a vrlo brzo nakon nje ugledaćete i sam kanjon.

Jedino što kvari utisak u svemu ovome je ljudski nemar (da se ne bih izražavao drugačije), jer se i u rečici koja protiče kroz kanjon i pored nje mogu naći ostaci ljudske nekulture i nebrige.

Autor fotografija Nikola Spasić