Pirot učestvuje u projektu "Borba protiv nasilja u porodici sistemski počinje na lokalu"

25. februar 2021. 12:04 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

U skupštinskoj sali Grada Pirota održan je konsultativni sastanak između predstavnika Saveta za bezbednost Grada Pirota i Beogradskog fonda za političku izuzetnost, povodom učešća lokalnog Saveta za bezbednost grada u projektu "Borba protiv nasilja u porodici sistemski počinje na lokalu". Sastanku su prisustvovali predstavnici svih institucija i nevladinog sektora koji se bave ovim problemom.

Svetlana Stefanović iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost – BFPE, u izjavi za medije istakla je da je projekat podržan od strane Kanadskog fonda za lokalne inicijative kao jedan od pretpostavljenih problema da se tokom pandemije stopa nasilja povećala i da bi institucije na lokalu mogle da doprinesu da se ovaj problem reši ili smanji. Na osnovu istraživanja koje su prethodno uradili, objašnjava Stefanovićeva, odabrali su pet lokalnih samouprava, među kojima je i Pirot, koje su primer dobre prakse i iz kojih će pokušati da podstaknu ostale lokalne savete za bezbednost da uzmu aktivno učešće u borbi protiv nasilja u porodici.

Milena Dimitrijević, predsednica Skupštine grada Pirota, kaže da joj je drago što je Pirot prepoznat kao primer dobre prakse jer to znači da su dobro radili, ali mogu još bolje i više od toga. Prema njenim rečima, njihov cilj je bio borba na sprečavanju svih vrsta nasilja, a posebno nasilja u porodici. Ovaj sastanak, kako je rekla, će im značiti jer će razmeniti ideje i iskustva, a sve u cilju da unaprede rad Saveta za bezbednost Grada Pirota.

Beogradski fond za političku izuzetnost će u narednih godinu dana raditi sa odabranim gradovima, pružaće im savetodavnu podršku i zajedno sa njima raditi na nizu aktivnosti u cilju sprečavanja nasilja u porodici, rekla je ovom prilikom Svetlana Stefanović.

Predsednica Skupštine grada, Milena Dimitrijević, naglasila je da je život bez nasilja osnovno ljudsko pravo, a zadatak lokalnog Saveta za bezbednost je da utiče na porodice gde se nasilje događa da znaju da prepoznaju nasilje, kome da se jave i prijave nasilje.