Pirot, tu oko nas! Vandalizam ili "primitivna manifestacija snage"!? Predlažemo Akciju "ODBRANIMO – lepote našeg grada "!

17. februar 2019. 11:00 Gradska hronika Pirot Plus Online

Svidja li se to nekome ili ne, nije valjda zaista da ima i takvih, tek naš grad je i danas, kada je proleće samo "navirilo", izgledao zaista prelepo. Ponovo se Keju vratilo i "staro i mlado", na trgovima devojke i momci, kao nekada na onom Korzou u Dragoševoj, u parkovima kod Kalea mlade mame sa skoro rodjenom dečicom u kolicima, bake i deke sa unucima, igraonica prepuna.


Subota je i dan kada nam u goste dolaze komšije, kada se na pijaci čuje više jezika, u mesarama, piljarama takodje. Bilo grada otkucava ...


Mnogi su se "popeli" na Planinarski dom, Škola skijanja radi non stop, Klizalište ponovo puno dece, na Zatvorenom bazenu kupanje "na smenu"!


Tu pre dva krenuo sam Kejom do Stadiona. Igrao je Radnički. Lepota. Gde se okrenete.


Ali, to "ali" uvek pokvari raspoloženje.


Da li imate odgovor na pitanje koje samo po sebi odmah odjekne. Čija to ruka može da uradi, u čijoj glavi se to može da dogodi?


Primer prvi. Saobraćajni znak ispred Golemog mostaVideo sam i jednu korpu za smeće bačenu. Ali to nije više vest. Ovo je za mene bilo nešto novo. Njima je bila potrebna snaga da stub zabetoniran ovako izvade. Upravo to, primitivna manifestacija snage.

Nastavio sam dalje. Kakva sličnost. Da li slučajno? Kod pešačkog mosta, nekoliko koraka Kejom prema Stadionu, tamo sa desne strane sve potpuno isto. "Koordinirana akcija ponoćnog rušenja znakova"!I šta sad, po koji put ovako!?


Pokušavam da skrenem pažnju. Stižu zbog toga i pretnje od tih što to rade. Od tih što lome mlade stabljike, od tih koji ostavljaju prazne plastične flaše i još mnogo toga u dvorištima škola, u napuštenim kućama. Slikamo, snimamo, pokušavamo da skrenemo pažnju. Za to vreme na nekim medijima slike lepih devojaka, visibaba i čega sve. Široka akcija suprodstavljanja vandalizmu ne postoji.


I dalje važi onaj vic o Japancu i Piroćancu. Naše vandale je i dalje "baš briga za Japan"!

A vas? A vas, gospodo u medijima ? A vas, gospodo inspektori? A vas, gospodo državni službenici, pedagozi, psiholozi, socijalni radnici...? Kad će to početi organizovana akcija protiv haranja našeg grada!?


Ajde gospodo iz kabineta, direktorskih kancelarija osnovnih i srednjih škola, iza šaltera, kažite kada ćemo da krenemo? Da branimo grad.


Da, evo predlažem akciju sa velikim transparentom:


"Odbranimo – lepote našeg grada!“


Hoćemo svi u kolonu!?