Pirot proglašen za najbolji grad u očuvanju narodne tradicije Srbije

19. septembar 2017. 12:00 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Stapar kod Sombora bio je domaćin treće po redu „ Tkačke kolonije“. Manifestacija je bila više nego uspešna, ispunila je svoj cilj, a to je očuvanje i promocija nematerijalnog kulturnog blaga koje imaju grad Pirot i grad Sombor, pirotskog i staparskog ćilima.

I ova „ 3. Tkačka kolonija“ se održala uz podršku grada Pirota i grada Sombora, kao i uz podršku pokrovitelja manifestacije Ambasade Australije, Ambasade SAD-a, NALED-a i Etno mreže.

Pirotski i Staparski ćilim su označeni na nacionalnoj listi elemenata nematerijalnog kulturnog nasleđa i koriste se kao protokolarni pokloni Republičke Vlade.

Gosti „ 3. Tkačke kolonije“ osim predstavnika grada Pirota i grada Sombora kao domaćina, bili su Nj.E. Ambasadorka Australije Džulija Fini, Nj.E. Ambasador Kraljevine Norveške Arne Bjornstad, izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović, predstavnici Ambasade SAD-a, predstavnici Ambasade Izraela, predstavnici UNDP-a, i Etno mreže.

Na svečanom delu „3. Tkačke kolonije“ Grad Pirot i Zanatska zadruga za izradu ćilima „ Damsko srce“ iz Pirota dobili su značajna priznanja. Grad Pirot je proglašen za najbolji grad u očuvanju narodne tradicije Srbije, Slavica Ćirić predsednica „ Damskog srca“ dobila je priznanje za najbolju mentorku i edukatorku u očuvanju i prenosu tradicionalnih znanja Srbije, a Marija Jovanović takođe iz „ Damskog srca“ proglašena je za najbržu tkalju Srbije.

Pomoćnik gradonačelnika za vanprivredu,

Bojan Ranđelović