Pirot prepoznat kao centar lokalnog i ekonomskog razvoja i prekogranične saradnje, rečeno danas na otvaranju treće Međunarodne naučno – stručne konferencije u Pirotu

07. decembar 2019. 14:07 Privreda Pirot Plus Online

Danas je u Pirotu otvorena treća Međunarodna naučno stručna konferencija pod nazivom „Regionalni razvoj i prekogranična saradnja“. S obzirom na broj naučno stručnih radova, ukupno 62, interesovanje je izuzetno veliko. Konferenciju su otvorili akademik, prof, dr Ninoslav Stojadinović, predsednik Ogranka Srpske akademije nauka i umetnosti u Nišu, gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, načelnica Pirotskog okruga, Dragana Tončić, predsednik Ugovorne okružne privredne komore Pirot, prof. dr Dragan Kostić i Dragan Milosavljević koji je predstavio zaključke sa prethodne koferencije.

Pirot je od velikog značaja za razvoj regiona i prekogranične saradnje izjavio je, pored ostalog, akademik, prof. dr Ninoslav Stojadinović. On smatra da su perspektive Pirota veoma dobre i da je primetan privredni i drugi razvoj grada.

Pirot je jedan od gradova u Srbiji koji služi kao primer na polju prekogranične saradnje. Uspešno je realizovao nekoliko kapitalnih projekta, a i dalje ne posustaje sa planiranjem i izradom projekata u tom pravcu rekao je, pored ostalog, gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić.

Primena nauke, odnosno konkretnih naučnih radova i ideja je neobično važno za ekonomski razvoj. Ova Naučna konferencija to potvrđuje imajući u vidu kvalitet radova koji su predstavljeni. Ovo je jedan od načina da se Pirot dobro pozicionira kako bi maksimalno iskoristio sredstva iz evropskih fondova, smatra prof. dr Dragan Kostić.

Na današnjoj Konferenciji potpisan je i Ugovor o kratkom programu imeđu fakulteta za menadžmet iz Zaječara i Slobodne zone Pirot.

Govoreći o značaju potpisanog ugovora sa Slobodnom zonom Pirot dekan Fakulteta za menadžment Zaječar, prof. dr Dragan Mihajlović, je rekao da je reč o pravom dualnom obrazovanju i načinu sticanja novih znanja i kvalifikacija.

Predsednik UO PKP, prof. dr Dragan Kostić uručio je zahvalnice pojedinim organizacijama i institucijama za doprinos u organozovanju i realizaciji Naučne konferencije medju kojima je i naša Medijska kuća „Ani pres“.