Pirot ponovo na korak do značajnih projekata IPA programa prekogranične saradnje

19. avgust 2018. 17:30 Gradska hronika Pirot Plus Online

Juče su objavljeni rezultati ocene administrativne usaglašenosti i prihvatljivosti predloga projekata u okviru drugog poziva za prikupljanje predloga projekata za period 2014-2020. godine. Ovo su projekti u okviru Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Bugarska-Srbija 2014-2020.
Predlozi projekata koji su prošli prvu fazu evaluacije biće ocenjivani u sledećoj fazi koja podrzumeva tehničku proveru i proveru kvaliteta predloga projekata, koja će biti izvršena od strane spoljnih stručnjaka.

Grad Pirot je u okviru ovog poziva konkurisao sa dva projekta, rekla je Nataša Stefanović iz Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj.

Jedan se odnosi na izgradnju terena sa veštačkom travom u naselju Senjak pored Zatvorenog bazena, u kojem je Pirot vodeći partner, a partner je Opština Montana. Vrednost projekta za Pirot je oko 300.000 evra. Drugi projekat je „Razvoj IT sektora u prekograničnom regionu“, u kojem je vodeći partner Matematička gimnazija iz Montane, a Pirot je partner. Vrednost projekta sa pirotske strane je oko 100.000 evra.

Nataša Stefanović kaže da su njihova očekivanja velika, s obzirom da je Pirot do sada bio lideri u prekograničnoj saradnji, što očekuju da se nastavi i ubuduće.

Marija Vasić, direktorka Centra za socijalni rad u izjavi za Portal Plus online krajem jula govorila je i o projektima prekogranične saradnje, koji su u tom trenutku bili u završnoj fazi realizacije, ali i o projektu sa kojim su aplicirali u okviru novog poziva. Juče smo objavili spisak projekata koji su prošli prvu fazu ocene administrativne usaglašenosti i prihvatljivosti predloga projekata u okviru drugog poziva za prikupljanje predloga projekata 2014-2020. godine. Projekat pirotskog Centra za socijalni rad - "Young people in business world" - "Mladi ljudi u poslovnom svetu" prošao je prvu fazu ocene. O samamo projektu govorila je direktorka Vasić

Sportski centar Pirot konkurisao je sa projektom "Mobility for clean air" - "Mobilnost za čist vazduh" koji je takodje na pozitivnom spisku projekata koji su prošli prvu fazu ocene. Projektom je predvidjeno unapredjenje biciklističkog saobraćaja, odnosno uvodjenje javnog prevoza biciklima. Prema rečima Nenada Djordjevića, direktora Sportskog centra, Pirot je vodeći partner na projektu, koji je uradjen zajedno sa opštinom Vršec. Ukupna vrednost projekta je oko 570.000 evra, stim što je vrednost našeg projekta oko 220.000 evra. Projekat podrazumeva izgradnju stanice za bicikle, izradu aplikacije preko koje će se pratiti ceo sistem "bike share" i novi način obeležavanja biciklističkih staza.