Pirot na ruti “Putevima zmaja”

20. avgust 2013. 11:59 Društvo Pirot Plus Online


U mngoim evropskim zemljama daje se veliki značaj predstavljanju turističkih i drugih potencijala putem ruta. Zavod za proučavanje kulturnog razvita Srbije osmislio je novu turu “Putevima zmaja” o zmajevitim junacima, vilama i zmajevima. Tura počinje u Beogradu na Kalemegdanu, a završava se u Vranju, u tvrđavi Markovo kale i ima potencijal da postavne evropski Put kulture. Bratislav Zlatkov, direktor Turističke organizacije kaže da će se na ovoj ruti naći i Pirot, i dodaje da će tim povodom predstavnici Zavoda krajem nedelje posetiti naš grad.


- Ova institucija uspostavila je rute kao što su “Putevi vina”, “Putevi rimskih imperatora”, “Putevi Tesle” a ovo što je sada u planu je turistička destinacija odnosno ruta “Putevima zmaja” i vezuje se za gradove i opštine koji imaju tvrđave, gde je i naša srednjevekovna tvrđava Kale, koje se na neki način vezuju sa tim mitskim bićima -kaže Zlatkov.


Zlatkov kaže da naredne nedelje predstoji i snimanje dvadesetominutne prezentacije turističkih potencijala koja će biti emitovana na nacionalnoj televiziji.