Pirot i opštine u Okrugu učestvuju u projektu RELOF 2 - Reforma lokalnih finansija

11. mart 2021. 13:29 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Grad Pirot učestvuje u projektu Reforma lokalnih finansija II (RELOF2) koji podržava Vlada Švajcarske, a realizuje se u saradnji sa Ministarstvom privrede, 48 lokalnih samouprava u Srbiji, Autonomnom Pokrajinom Vojvodina i Nacionalnom akademijom za javnu upravu. Cilj projekta je da se razvije informacioni sistem za praćenje i izveštavanje o rezultatima poslovanja javnih preduzeća.

Danas je u skupštinskoj sali Grada Pirota organizovano potpisivanje Memoranduma o razumevanju sa učesnicima projekta sa teritorije Pirotskog okruga.

Kako je u uvodnom delu sastanka istaknuto, u naredne dve godine lokalne samouprave će podržavati projekat u tri oblasti – uvođenje i unapređenje finansijskog upravljanja i kontrole,  interna revizija, nadzor nad javnim preduzećima i uvođenje inovativnih mehanizama finansiranja poput mere energetske efikasnosti kada su u pitanju domaćinstva.

Na samom početku gradonačelnik Vladan Vasić se obratio prisutnima.

S obzirom da Derek Džordž, zamenik direktora Švajcarske kancelarije za saradnju i Dubravka Drakulić, pomoćnica ministra privrede iz Sektora za kontrolu i nadzor u oblasti javnih preduzeća nisu bili u mogućnosti da prisustvuju današnjem potpisivanju Memoranduma o saradnji, organizatori su snimili njihova obraćanja i emitovali ovom prilikom.

Ana Jolović, direktorka RELOF 2 projekta, objasnila je zbog čega je važno da lokalne samouprave kontrolišu rad javnih preduzeća. Ona kaže da lokalna javna preduzeća imaju tri velike uloge – nema lokalnog ekonomskog razvoja bez njihovih usluiga, život građana ne može biti dobar ako lokalna preduzeća ne ispunjavaju svoje uloge i preduzeća mogu biti ozbiljan fiskalni rizik po gradove i opštine u Srbiji.

U okviru projektnih aktivnosti priprema se i softver koji će biti završen u narednih nekoliko meseci, a povezaće javna preduzeća, gradove i opštine i Ministartsvo privrede.

Gradonačelnik Vladan Vasić u izjavi za medije istakao je da svih pet javnih preduzeća u Pirotu ostvaruju dugogodišnje dobro poslovanje, ali da je uvek moguće dodatno unaprediti njihovo poslovanje i nadzor nad finansijama. Po pitanju energetske efikasnost Vasić napominje da Pirot ima budžetski fond za energetsku efikasnost kojim podstiče stambene zajednice da obnove svoje fasade, ali i ljude da promene način obračuna energije.

Preko RELOF 2 projekta raspisaće javni poziv za lokalna domaćinstva da unaprede energetsku efikasnost na ovaj način, najavio je Vasić.

Inače, Pirot je učestvovao i u RELOF 1 projektu i tom prilikom, objasnio je Vasić, unapredili su ljudske kapacitete znanja u okviru interne revizije, primene određenih softverskih alata u analizi u određivanju sredstava prema budžetskim korisnicima.