Pirot i Help realizuju još jedan projekat - "Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana 2019-2020". Podržano 20 mikro i malih biznisa

04. jul 2019. 13:00 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

U sali Skupštine Grada Pirota danas je potpisan ugovor o saradnji u okviru novog projekta „Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana 2019-2020“ finansiranog u okviru Nemačke saradnje.

Ovom prilikom uručeni su sertifikati za uspešno završene stručne obuke prekvalifikacije za zanimanja i poslove za kojima postoji povećana tražnja na tržištu rada u Pirotu, a koji se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, Filijale u Pirotu.

Ovo je još jedan projekat koji Help realizuje sa Gradom Pirotom i na ovaj način biće podržano 20 mikro biznisa u njihovim naporima za razvoj biznisa, rekla je Maša Bubanj, menadžer za ekonomski razvoj Help-a. Ona je ovom prilikom zahvalila Gradu na dugogodišnjoj i veoma uspešnoj saradnji.

Maša Bubanj je dodala da su pre dve godine radili monitoring korisnika koje su podržali od 2002. do 2015. godine po metodi slučajnog uzorka na teritoriji cele Srbije. Prema tom monitoringu pokazalo se da je 74% podržanih korisnika bilo i dalje aktivno što je njima signal da nastave ovom metodologijom, istakla je Bubanj.

Gradonačelnik Vladan Vasić izjavio je ovom prilikom da je ovo 12. ciklus u kojem će podršati još dvadesetak malih i mikro biznisa i zahvalio Helpu što podržava ekonomski razvoj grada kroz direktni podsticaj ljudi i njihove ideje. Vasić je zahvalio i ljudima koji žele da svoj biznis započnu i unaprede i dodao da je do sada podržano oko 450 biznisa.

Novi ugovor o saradnji između Grada i Helpa donosi mogućnost za podršku novih najmanje 20 mikro i malih biznisa grantovima u opremi prosečne vrednosti 2.400,00 evra, uz redovne poslovne i stručne obuke za povećanje održivosti poslovnih delatnosti. Vrednost direktnih troškova za opremu za klijente koji će biti podržani u Pirotu, u okviru ovog projekta, iznosi 48.000,00 evra, uz učešće Grada od 40%.

Među polaznicima koji su uspešno završili ove obuke i koji će dobiti sertifikate nalazi se 7 šivača-peglača, 4 tesara, 4 armirača, 15 rukovalaca građevinskim mašinama, 7 MIG-MAG zavarivača, i 16 viljuškarista.

Obuke je organizovao Help, a profili i nezaposlena lica su identifikovani od strane NSZ Filijala Pirot i ZIP Centra Pirot. Cilj prekvalifikacije/obuka je sticanje dodatnih znanja i veština u cilju zapošljavanja, odnosno da najmanje 70% uspešnih polaznika zasnuje radni odnos.

Zajedničko delovanje Grada, Nacionalne službe za zapošljavanje i organizacije Help treba da doprinese povećanju stope zapošljivosti prema ciljevima projekta koji se realizuje u saradnji sa Gradom.

Help je u saradnji sa Gradom do sada podržao 433 korisnika grantovima u opremi za mikro i male biznise i tri kooperative kroz jedanaest projekata ekonomskog osnaživanja. Pored toga, u prethodnom periodu realizovana su i tri projekta humanitarne pomoći.

O projektu "Socio-ekonomska stabilnost na Zapadnom Balkanu":

Projekat "Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana 2019-2020", ukupne vrednosti 3.619.880,00 evra, uz donatorsku podršku u okviru „Nemačke razvojne saradnje“ Help realizuje od januara 2019. do kraja decembra 2020. godine. Vrednost dela aktivnosti u Srbiji, za četiri grada i deset ustanova za izvršenje krivičnih sankcija, iznosi 969.230,00 evra.

Komponenta ekonomskog osnaživanja kroz podršku dohodovnim aktivnostima u Srbiji realizuje se u Kraljevu, Leskovcu, Nišu i Pirotu.