Pirot dobio stanicu za merenje kvaliteta vazduha

23. jun 2021. 13:32 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Kako je prilikom današnje sednice Gradskog veća rekao Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota, u budžetu za 2021.godinu odvojena su sredstva za uspostavljanje stanice za merenje i praćenje kvalitata vazduha. 

Ona je već postavljena u Takovskoj ulici, kod Tehničke škola i u toku je test faza, pa se prve analize kvaliteta vazduha očekuju uskoro. Rezultati će se pratiti iz dana u dan, rekao je Vasić. 

Stanicom će upravljati Agencija za zaštitu životne sredine, a kako je rekao izmedju ostalog meriće se suspendovane čestice (PM10 i PM2,5 ). 

Vasić je rekao i da će podaci biti dostupni svima, moći će da se pronadju i na sajtu gradske uprave, ali i u narenoj fazi u planu je postavljanje ekrana koji će direktno emitovati podatke. 

.................................................................

Sta su PM čestice?

 

PM čestice – suspendovane čestice – Particulate matter, poznate kao nevidljive ubice iz vazduha prestavljaju prašinu manju od 10 mikrona, mešavinu čvrstih čestica dima, čađi, prašine i kiseline, uz teške metale poput olova, kadmijuma, nikla i arsena, a nastaju kao posledica kombinovanog uticaja grejanja, saobraćaja i industrije. U priordi su prisutne i manje od 4, 2.5 pa i 1 mikron.

Uz PM10 uvek idu i PM2.5 čestice koje još lakše dospevaju u organizam jer su sitnije, i upravo one sa sobom nose teške metale.

PM2.5 čestice su veoma male i one mogu da se uoče samo pomoću mikroskopa.