Pirot dobio Dobrovoljnu vatrogasnu jedinicu. Dvadeset pripadnika DVD prošlo osnovnu obuku

12. maj 2023. 12:38 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Civilna zaštita u Srbiji posle više od dve decenije ponovo dobija na značaju. To je prepoznala i naša lokalna samouprava, tako da je Pirot, posle niza odluka, u skladu sa Zakonom, dobio Dobrovoljno vatrogasno društvo i jedinicu civilne zaštite.

Jedinica broji 20 pripadnika, koji su prošli sve zdravstvene kontrole i osnovnu obuku, a njihovo opremanje i obučavanje bilo je u nadležnosti lokalne smouprave.

Ove jedinice namenjene su kao pomoć profesionalnim jedinicama za poslove i zadatke lakšeg obima

Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota i komandant Štaba za vanredne situacije danas je izvršio smotru pripadnika dobrovoljne vatrogasne jedinice.

Nakon smotre, u Svečanoj sali Gradske uprave Pirot potpisan je ugovor između Grada Pirota i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Pirot o preuzimanju obaveza civilne zaštite ošte namene u mirnodopskim uslovima.

Predsednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva je Goran Denčić, dok je komandir jedinice Nenad Marinković.

Vladan Vasić, gradonačelnik, ujedno i komandat Štaba za vanredne situacije

Dve pripadnice Dobrovoljne vatrogasne jedinice, Milica Todorović i Marija Aleksić, kažu da je bitna volja i motivacija

Sreten Savov, koordinator Štaba za vanredne situacije kaže da  Dobrovoljno vatrogasno društvo ima status udruženja građana i trenutno broji 64 člana. Od toga je dvadesetoro prošlo osnovnu obuku i oni su članovi Dobrovoljne vatrogasne jedinice.

Osnovnu ulogu Civilna zaštita ima u slučaju vanrednih situacija, koje prevazilaze mogućnosti redovnog delovanja nadležnih organa. Sektor za vanredne situacije MUP-a intenzivno radi na jačanju civilne zaštite, a do sada je formirano preko 100 specijalizovanih jedinica u Srbiji.

Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu koja promoviše rad službi civilne zaštite širom sveta i ukazuje na značaj njihove saradnje i potrebe solidarnosti u zajedničkoj borbi, na Generalnoj skupštini 1990. godine ustanovila je 1. mart kao Svetski dan civilne zaštite. Tog dana, 1972. godine usvojen je statut ove organizacije kao okvir njenog delovanja.