Piroćanac Mirko Stanimirović, prvi dobitnik priznanja “Arhitekta Aleksandar Radović”!

28. mart 2017. 11:00 Kultura Pirot Plus Online

U okviru Manifestacije “Dani nasledja u Nišu” u organizaciji Zavoda za zaštitu spomenika , održane prošlog petka i subote, dodeljeno je prvo Priznanje ,,Arhitekta Aleksandar Radović“ . Petočlana Komisija odlučila je da nagradu dodeli Piroćancu, arhitekti Mirku Stanimiroviću.

Učesnike Manifestacije pozdravila je Elena Vasić Petrović, direktor Zavoda , idejni tvorac i predsednik Fondacije.
Prof.dr Slaviša Perić , kao član Komisije rekao je da je nosilac priznanja , mlada, ambiciozna i svestrana osoba, koja zaslužuje da ponese priznanje koje nosi ime jednog od najplodonosnijih konzervatora i arhitekata Srbije, svih vremena - arhitekte Aleksandra Radovića“.

Prof. Aleksandar Radović i Mirko Stanimirović

Priznanje je uručila kćerka arhitekte Aleksandra Radovića, Ljiljana Dir.

Dobitnik priznanja, Mirko Stanimirović je diplomirani inženjer arhitekture.
Završio je Academie des Beaux-Arts Sainte Radegonde (2010) u Turu (Tours, France) u klasi prof. Jovana Zeca.

U ateljeu profesora Jovana Zeca (Tours, France)


Asistent je na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Nišu, na katedri Zgrade za stanovanje (2012). Imao je 10 samostalnih i više od 60 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu (slikarstvo, dizajn, primenjena umetnost, arhitektura). Značajnija iskustva u struci stekao kao saradnik po ugovoru u ateljeu Milenije i prof. Darka Marušića, u Institutu za arhitekturu i urbanizam Srbije (IAUS).Doktorant je na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Nišu, smer Arhitektura (tema doktorske disertacije: Arhitektura srpskog pravoslavnog hrama – uticaji i razvoj u prvim decenijama XXI veka.
Član je Centra za Crkvene studije (2009), Društva arhitekata Niša (2009), Foto kluba Fokus (2011), Srpsko-ruskog prijateljstva Naisus (2011), Nove art scene (2014), Međunarodnog centra za pravoslavne studije (2014) i Centra za vizantijsko-slovenske studije Univerziteta u Nišu (2015).Imao je 10 samostalnih i više od 60 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu (slikarstvo, dizajn, primenjena umetnost, arhitektura).
Iako naš medij nije pozvan na svečanost , iako se radilo o Piroćancu, kao dobitniku, pozvan je samo jedan privilegovani novinar, mi smo zbog izuzetnog poštovanja prema našem mladom čoveku, Mirku Stanimiroviću, ipak, odlučili da ga pozovemo u studio i predstavimo posetiocima Portala Plus online .

Veoma sam počastvovan ovom nagradom i želim da se zahvalim svima koji su podržali moje projekte, posebno prijatelje i porodicu. Poklanjam Fondaciji Arhitekta Aleksandar Radović ovih nekoliko primeraka knjige Crkva Sveti Nikola kod Planinice, iz okolone Pirota, koja se tiče očuvanja našeg nasleđa.

Moram da priznam da iako sam priželjkivao ovakav rezultat konkursa, onog trenutka kad sam poslao fajlove ka Fondaciji, ova situacija me je veoma prijatno iznenadila. Znam da je ovo za mene vrednije od zlatnog runa i ako bih koristio Tolkinove reči, da “nije zlato sve što sija”, onda bih mogao da se pronađem u ulozi Merjadoka, koji je kao deo družine prstena, no svom putu bio usmeren ka nekom određenom cilju. To je u duhu Fondacije i Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu, koji su svojim delovanjem učinili onaj korak napred, o kome je pričao arhitekt Radović u razgovoru koji je ovom prilikom prezentovan, u okviru mog projekta “Hramovi o hramovima” rekao je pored ostalog , okupljenim novinarima naš Mirko Stranimirović. Evo eksluzivnog razgovora sa njim !

Na skupu se uspešno predstavila prezentacijom “Pirotska tvradjava” i Aleksandra Manić iz Javnog preduzeća za planiranje i izgradnju.