Dragoljub Jovanović, Piroćanac - naučnik i političar o kome treba govoriti. Snažna ličnost srpske političke misli!

11. septembar 2020. 13:36 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

U svečanoj sali Skupštine grada Pirota, danas je organizovana Svečana akademija posvećena obeležavanju 125 godina od rođenja naučnika i političara, Piroćanca Dragoljuba Jovanovića. Organizatori su Srpska akademija nauka i umetnosti - Ogranak SANU u Nišu, Grad Pirot, Pravni fakultet u Nišu i Ugovorna okružna privredna komora Pirot. 

Dr Dragoljub Jovanović rođen je u pirotskom selu Gnjilan 8. aprila 1895. godine, umro u Beogradu 1977.  Bio srpski naučnik, univerzitetski profesor i političar.

Doktorirao je prava u Parizu. Zbog političkog delovanja više puta je osuđivan u Kraljevini Jugoslaviji, a zbog toga je i izbačen sa Pravnog fakulteta u Beogradu. Jedan je od osnivača Grupe za socijalnu i kulturnu akciju. Bio je član Saveza zemljoradnika, iz koga je 1940. godine izašao i formirao Narodnu seljačku stranku. Bio je član Prezidijuma Narodne skupštine FNRJ (1946–1947), da bi 1947. bio osuđen na višegodišnju robiju i uklonjen sa Univerziteta.

Svečanost je počela intoniranjem državne himne. 

Prisutnima, u prepunoj sali, najpre se obratio Akademik Ninoslav Stojadinović, predsednik Ogranka SANU u Nišu

Kao domaćin skupa prisutne je pozdravio Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota. 

Dr Dragan Kostić, predsednik Ugovorne okružne privredne komore Pirot. 

Kako je bilo predviđeno da se skupu obrati Akademik Aleksandar Kostić, koji je danas bio sprečen da dođe u Pirot, deo predgovora iz njegovog zbornika radova Društveno-politička i naučna misao Dragoljuba Jovanovića, pročitala je voditelj Svečane akademije Bojana Mitić. 

U nastavku programa Ognjen Kostić, učenik drugog razreda pirotske Gimnazije pročitao je pesmu "Dušanovo krštenje" Milorada M. Petrovića, koju je mladi Dragoljub Jovanović recitovao na svom prvom javnom nastupu. 

Na kraju Svečane akademije prisutnima se obratio i potomak Dragoljuba Jovanovića, njegov unuk Srđan Jovanović, koji je prisetio svog detinjstva u kući dede Dragoljuba

Pored Svečane akademije organizovan je i Naučni skup.