Petak Dan volontera

06. decembar 2012. 11:06 Gradska hronika Pirot Plus Online

Sutra će biti organizovan „Dan volontera“ kao deo akcije koju je pre nekoliko godina pokrenula Unija srednjoškolaca Srbije. Reč je o konceptu koji je ustaljen u mnogim evropskim državama i bazira se na volonterizmu mladih, srednjoškolskom aktivizmu i društveno odgovornom poslovanju preduzeća. Jovana Georgievski, predstavnica Unije srednjoškolaca, kaže da je ideja da određeni broj srednjoškolaca u toku jednog dana ne pohađa nastavu već volontira u preduzećima.

-Ove godine srednjoškolci povučeni prošlogodišnjim primerom, kada su teško pronašli poslodavca, u okviru svojih đačkih parlamenta sami su se organizovali da pronađu radna mesta i od Unije srednjoškolaca dobili odgovarajuću asistenciju. Danas ćemo dobiti i ugovore, volonterski dan regulisan je ugovorom koji potpisuje Unija srednjoškolaca, poslodavac i volonter kako bi se pravno zaštitili – kaže Georgievska.

Georgievska kaže da je ovo odlična ideja da đački parlamenti dođu do sredstava putem kojih će realizovati svoje ideje. Predeudzetnici će novac donirati do kraja decembra u Prvi srednjoškolski fond.

-U Fond će se sliti novac iz 20 gradova u Srbiji, gde se organizuje Dan volontriranja. Ove godine volontiraće oko 1600 učenika, od kojih 30 volontera u našem gradu. Sredstva iz Fonda zatim će biti raspodeljena učeničkim parlamentima kroz konkurs o određenoj temi, koji će biti raspisan krajem februara – kaže Georgievska.

Georgievska napominje da je primetno da broj volontera iz godine u godinu raste.