Prošle godine u Pirotu najviše investirano u izgradnju višespratnih stambenih jedinica, najmanji broj dozvola izdato za izgradnju porodičnih kuća

28. april 2022. 10:52 Gradska hronika Pirot Plus Online

Novogradnja i u Pirotskom okrugu, poslednjih godina, beleži trend rasta, a prema podacima Republičkog zavoda za statistiku za novogradnju su prošle godine izdate ukupno 204 građevinske dozvole, dok je za ostale vrste radova, na području Okruga izdato 79 dozvola.

I pored toga, Pirotska oblast je, prema podacima Zavoda, među poslednjima u Srbiji kada se u obzir uzme vrednost izvedenih radova, u skladu sa izdatim dozvolama.

Činenica je da, poslednjih godina, u Pirotu značajnije zastupljena izgradnja višeporodičnih stambenih objekata, odnosno stambenih zgrada, što je u izjavi za Portal Plus online i potvrdio Bojan Pešić, načelnik Odeljenja za urbanizam, stambeno-komunalne i inspekcijske poslove i građevinarstvo. 

Prema njegovim rečima u 2021. na području Pirota ovo Odeljenje izdalo je 77 građevinskih dozvola.

Od  tog broja 6 dozvola izdato je za izgradnju novih višespratnica, sa ukupno 190 stambenih jedinca. Značajan deo građevinskih dozvola odnosio se na izgradnji ili rekonstrukciju objekata na selu, prvenstveno zbog određenih projekata koji upravo sufinansiraju ove radove. Vrlo mali broj izdatih dozvola odnosi se na izgradnju individualnih porodičnih kuća u samom gradu, rekao je Pešić.

Imajući u vidu rast cena građevinskog materijala, negativan uticaj rata u Ukrajini i rast cena transporta, realno je očekivati smanjenje obima građevinskih radova. Nadamo se da to neće biti slučaj, s obzirom na najave investitora, istakao je Pešić.

Na teritoriji Srbije predviđena vrednost radova novogradnje u decembru 2021. iznosi 72,6 odsto od ukupno predviđene vrednosti radova.