“Pažljivko” posetio Pirot kao najbezbedniji grad za decu

28. septembar 2012. 14:26 Gradska hronika Pirot Plus Online

Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije organizovala je predavanje za prvake i njiohove roditelje u Domu kulture, pod nazivom “Bezbedno u saobraćaju”. Interaktivnom priredbom predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja ukazali su na osnovne elemente ponašanja dece u saobraćaju. Igor Bećirić iz Agenicje kaže da je reč o akciji koja se realizuje već dve godine i daje rezultate s obzirom da deca odlično prihvataju ovako predstavljena pravila.

-Ove godine obilazimo škole koje su mapirane i koje se nalaze kod mesta koja su obeležena kao mesta crnog rizika, i koja su najveća opasnost za decu. Međutim ono što ću naglastii Pirot se ne nalazi na toj mapi. Pirot je opština koja je najbezbednija oština u Srbiji za javni rizik za decu, gotovo da nema nikakvih nesreća, i zato smo mi danas ovde, za promenu da istaknemo jedan svetao i pozitivan primer. Ja ću iz tog razloga pohvaliti lokalnu samoupravu, škole i naravno djake-kaže Bećirić

Kampanja je zamišljena tako da se putem Pažljivka, dečaka koji ima 10 godina, koji sam ide od kuće do škole, prvacima koji se prvi put susreću sa izazovima prelaska preko ulice,njihovim jezikom pojasne pravila u saobraćaju. Pored interaktinve predstave i crtanog filma o Pažljivku deca su dobila svetleće narukvice za prelazak ulice a roditelji kratak Vodič za roditelje za bezbedno ponašanje dece u saobraćaju.