Otvoreno pismo gradonačelnika Pirota nadležnim institucijama koje se odnosi na režim rada HE Pirot

01. jul 2021. 13:15 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Gradonačelnik Pirota, mr Vladan Vasić, uputio je još jedan dopis, otvoreno pismo, nadležnim institucijama, koje se odnosi na režim rada HE Pirot.

"Opšte je poznato da reka Nišava protiče kroz centar Pirota i deli grad na dve celine. Pre više od 90 godina napravljen je nasip sa obe strane reke, kao odbrana grada od izlivanja i plavljenja. Istovremeno je, vizionarski, zasađen dvostruki drvored lipa. U poslednjih 20 godina, lokalna samouprava Pirot je ovaj drvored podmladila, produžila i dopunila novim sadnicama. Istovremeno smo Kej osvetlili, popločali staze mermernom kockom, i od Vodoprivrede preuzeli redovno košenje i održavanje površina uz reku. Na taj način smo dobili jedno od najlepših šetališta u Srbiji, i nesumnjivo, najprepoznatljiviji simbol grada. Svi Piroćanci se ponose Kejom. Pošto je Nišava čista i uređena reka, ne mali broj Piroćanaca je tokom leta koristi za kupanje i osveženje od letnjih temperatura.

To je upravo i razlog što se vama obraćam. Naime, u Pirotu postoji i radi HE „Pirot“, koja posluje u sklopu „HE Đerdap“ i koja koristi vodu iz veštačkog Zavojskog jezera za proizvodnju struje, što je, takođe, za dobrobit i Pirota i Srbije.

U sklopu HE „Pirot“ je izgrađeno i veliko kompenzaciono jezero, na preko 40 ha, koje služi da, kada HE „Pirot“ radi, primi vodu iz HE, a zatim je polako upušta u reku Nišavu, ne utičući na povećanje vodostaja same Nišave.

Na žalost, neretko se dešava, da se voda iz HE „Pirot“, direktno upušta u reku Nišavu. 40m3/s je ogromna količina hladne jezerske vode, koja podigne nivo reke za 1-2 m, znatno ohladi reku nizvodno i negativno utiče na biljni i životinjski svet u reci, čineći je pri tome nebezbednom rekom, a o kupanju u reci nema ni govora. Napominjem i to da je u proteklih nekoliko meseci, došlo i do dva nemila događaja utapanja mladih ljudi, kada se sticajem okolnosti, takođe voda iz HE „Pirot“ direktno ulivala u reku.

Zato apelujem na vas, kao najodgovornije ljude u energetskom sektoru Srbije, da prilagodite režim rada HE „Pirot“, a naročito u letnjim mesecima, bez direktnog ispuštanja vode u reku, već najpre u pomenuto kompenzaciono jezero, što mu je i osnovna namena. Verujem da zajedno, a za dobrobit svih nas, možemo da promenimo ovu višedecenijsku praksu.

Time ćemo omogućiti ljudima da uživaju bezbedno u reci, pozitivno uticati na biljni i životinjski svet nizvodno, bez ugrožavanja proizvodnje struje.

Nadam se da ovo shvatate kao realan i dobronameran predlog."

Pismo je dostavljeno:
- Prof. dr Zorana Mihajlović, Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Republike Srbije
- Gospodin Milorad Grčić, v.d. direktora Javnog preduzeća „Elektroprivreda Srbije“
- Gospodin Dragan Maksimović, direktor za proizvodnju električne energije „HE Đerdap“