Otvorena izložba slika i grafika iz Legata Miodraga Popovića i Vere Božičković Popović

21. decembar 2021. 22:51 Kultura Pirot Plus Online

U organizaciji Galerija "Čedomir Krstić" i Centra za kulturu "Vuk Karadžić" iz Loznice otvorena je izložbu slika i grafika iz Legata Miodraga Miće Popovića i Vere Božičković Popović u Pirotu. 

Veliki srpski slikar druge polovine XX veka rodjen u Loznici 12. juna 1923. godine, a 1946. godine upisao se na Akademiju likovnih umetnosti u klasi Nedeljka Gvozdenovica. Vec iste godine prelazi u klasu Ivana Tabakovića. 1950. otvara svoju čuvenu samostalnu izložbu sa 160 radova . Posle ove izložbe odlazi u Pariz zajedno sa svojom suprugom Verom Božičković Popović

Godine 1980. odlazi u Ameriku sa porodicom. Na Njujorškom državnom univerzitetu u Olbaniju, država Njujork predaje crtanje i slikanje kao gostujući  profesor. U međuvremenu postaje i redovni član  SANU.

Pored brojnih nagrada i priznanja, proglašen je za prvog počasnog građanina Loznice 1989.godine kada je otvorena i njegova Spomen zbirka. Umro je u Beogradu 22. decembra 1996. godine.

Izožbu kojom Galerija Čedomir Krstić zatvara ovu godinu, Piroćanci će moći da vide do polovine januara 2022, rekla je Radmila Vlatković, direktorka naše galerije. 

Na otvaranju je prisustvovala i Snežana Nešković Simić, direktorka Centra za kulturu iz Loznice koja je rekla da je prvao bogatstvo posedovati ovako značajan legat i prezentovati ga ljubiteljima kulture širom zemlje.

Takodje, Mićina supruga Vera je Istaknuta slikarka druge polovine XX veka, rodjena 1920. godine u Brčkom. U Beogradu završava gimnaziju i 1946.godine se upisuje na Akademiju likovnih umetnosti u klasi profesora Marka Čelebonovića. Iste godine se udaje za Miću Popovića i zajedno sa njim odlazi u Pariz, posle čega slede razna studijska putovanja.U svom slikarstvu ostvaruje zavidan uspeh u tehnici enformela.Osim što je samostalno izlagala, izlaže i grupno na svim većim izložbama jugoslovenske savremene umetnosti u zemlji i inostranstvu.