Otvorena izložba slika i grafika "Četiri godišnja doba" Ljubiše Brkovića

02. mart 2021. 20:52 Kultura Pirot Plus Online

U Galeriji Čedomir Krstić otvorena je izložba slika i grafika Ljubiše Brkovića, "Četiri godišnja doba"  koja predstavlja omaž muzičkog dela Antonija Vivaldija. 

Slikar i grafičar Brković, poreklom iz Svrljiga, imao je ozbiljne pripreme pre nego što je pristupio relizaciji ovog zadatka. Izabrao je slikarsko platno krupnog zrna kako bi dočarao vibrantnost zvuka gudačkih instrumenata. Za slikarsku ralizaciju koristio je akrilne boje. Najviše se približio duhu Vivladijeve muzike slikajući zimu, sumornim gamom i apstraktnim elementima uskladio slikarski jezik sa muzičkim stavovima i tempom kojim je dočarana zima. 

Izložbu su otvorili Radmila Vlatković, direktorka Galerije Čedomir Krstić i Miroslav Andjelković, niški slikar, konzervator i profesor na Fakultetetu Primenjenih umetnosti u Beogradu. 

Ljubiša Brković živi i stvara u Nišu.  Diplomirao je na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu 1971.godine. Bio je vlasnik galerije "Ars"u Nišu, ima preko 200 samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je brojnih nagrada medju kojima i prva nagrada na jugoslovenskom konkursu za dizajn Fabrike duvana Niš.