Otvorena foto-dokumentarna izložba povodom sto godina keja u Pirotu

20. jun 2023. 23:48 Kultura Pirot Plus Online

U Galeriji “Čedomir Krstić” otvorena je izložba “Pirotski kej 1923-2023”, koju su organizovali Istorijski arhiv u Pirotu, Galerija “Čedomir Krstić” i Muzej Ponišavlja, pod pokroviteljstvom Grada Pirota.

Reč je o velikoj foto-dokumentarnoj izložbi koja prikazuje ključne faze u razvoju Pirotskog keja.

Autor izložbe Davor Lazarević, direktor Istorijskog arhiva Pirot, kaže da bez keja Pirot ne bi bio to što jeste. Kej je napravljen iz praktičnih razloga, kako bi se sprečilo plavljenje grada, a danas je jedna prijatna oaza u centru grada, koja omogućava različite vrste uživanja. Njegova uloga se kroz vreme menjala, a on se razvijao, od gradnje, preko sadnje stabala, zatim turobnih vremena, pa do renesanse tog prostora, dodao je Lazarević.

Prilikom svečanog otvaranja izložbe, gradonačelnik Vladan Vasić rekao je da ako se prođe kejom može se videti koliku je transformaciju doživeo grad i kej. Vasić je podsetio šta se sve uradilo u proteklih dvadesetak godina i istakao da je kej sada osvetljen, produžen i uzvodno i nizvodno, zasađeno je više stotina novih sadnica i sa sto godina kej je nikad mlađi i nikad lepši.

Pripremu izložbe pomogli su i građani, koji su iz svojih privatnih kolekcija slali slike keja i to, prema Lazarevićevim rečima, čini moderni deo izložbe, dok je veći deo istorijski uz određene zapise i dokumente.