Organizovano prikupljanje otpada prema planu

25. februar 2013. 12:29 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Prikupljeno smeće iz grada i sela JP "Komunalac" vozi na Regionalnu sanitarnu deponiju. Boban Tolić, zamenik direktora Komunalca kaže da se dinamika odvoženja smeća odvija prema utvrđenom planu i programu rada.

- U januaru smo otpremili negde oko 760 tona, u februaru će biti negde oko 800 tona , a u martu očekujemo preko 1000 tona otpada, što je naša procena. Tigar još uvek koristi staru deponiju, a kad i njihove količne krenu biće to nekih 15 -17.000 tona, što i jeste naša procena. Važno je napomenuti da Komunalac naplaćuje usluge, ali sredstva se prosleđuju Deponiji, tako da smo mi ovde samo u situaciji posrednika ikao smo mi ti koji trpimo kritike građana - kaže Tolić.

Komunalac je organizovao i prikupljanje smeća u selima i tim povodom postavljeni su kontejneri u selima na teritoriji opštine koja broje najviše stanovnika. Tolić kaže da je tokom prošle godine obezbeđen veliki broj kontejnera i da je preko 70 % seoskih domaćinstava pokriveno uslugom organizovanog odnošenja smeća.

Međutim, Tolić kaže da su i pored toga česte pritužbe stanovnika u selima da je postavljen mali broj kontejnera.

- Mi smo sa predsednicima mesnih zajednica obišli sela i snimili lokacije, uzeli u obzir i broj domaćinstava, dakle po iskustvenim podacima i procenama taj posao je završen. Uvek može da se doda još neki kontejner, ali za to su potrebna sredstva, jedan kontejner košta 30.000 dinara, i mi smo našli optimalna rešenja. Ravnomerno pokrivamo sela, radimo na tome i već u narednih mesec dana pokrićemo i sela Temska, Barje Čiflik, Sukovo i Belo Polje, a naredne godine biće pokrivena sva sela - kaže Tolić.

Tolić dodaje da je povećan i broj kontejnera na području grada i da se smeće odvozi u zavisnoti od zone. U prvoj zoni smeće se odvozi svakodnevno, dok se u drugoj zoni to radi tri puta nedeljno.