Opšta bolnica svakim danom sve savremenija VIDEO

04. avgust 2016. 14:00 Društvo Pirot Plus Online

Opšta bolnica Pirot dobila je donaciju vrednu 10.000 evra od Kompanije Tigar tyres. Doniran im je Multicare krevet za jedinicu Intenzivne nege. Tim povodom održana je konferencija za novinare na kojoj je bilo reči o detaljima donacije i krevetu koji je od danas na usluzi teškim pacijentima Intenzivne nege.

Direktor Bolice, dr Goran Petrović na samom početku podsetio je da je već nagoveštavao da će se u ovoj godini raditi na tri fronta – edukacije lekara, oprema i poboljšanje uslova pacijentima za vreme boravka u bolnici. Što se edukacija tiče otvoren je konkurs Ministarstva zdravlja i Opšta bolnica Pirot je dobila saglasnost da konkuriše za dve specijalizacije – psihijatriju i ginekologiju sa akušerstvom. Kada su u pitanju nove metode, direktor je istakao da je Polipektomija zaživela u našoj Opštoj bolnici, savladali su operacije prostate i proteze kolena, radi se na edukaciji napredne laparoskopske hirurgije, a i ponovo je počela da se radi operacija katarakte.

Najsavremeniji krevet za negu pacijenata u jedinici Intenzivne nege dobijen je u sklopu Javnog kunkursa koji je Tigar tyres raspisao ove godine, na kome je Opšta bolnica učestvovala sa projektom “Prevencija intrahospitalnih komplikacija kod pacijenata u jedinici Intenzivne nege”. Vrednost ove donacije je 10.000 evra. Petzrović je dodao da je Tigar tyres, mimo ovoga, od početka godine donirao bolnici opremu u vrednosti od 15.000 evra.

Aljoša Arsenović, komercijalni direktor firme Beopanon Medical d.o.o. koja se bavi opremanjem zdravstvenih i socijalnih ustanova, izazio je zadovoljstvo saradnjom i prilikom da isporuči krevet za primene visoke intenzivne nege. Krevet Multicare je proizveden u Češkoj i u Srbiji ga ima još samo VMA, istakao je Arsenović i napomenuo da poseduje različite sisteme odgovarajuće pacijentima – teškim slučajevima koji borave na Intenzivnoj nezi. On kaže da su dosadašnja iskustva bolnica koje ga imaju pokazala da takav krevet smanjuje dane boravka u bolnici i sve dalje komplikacije koje mogu da nastanu usled dužeg boravka pacijenta u bolnici.

Dr Dragana Stojanović, načelnik Službe za anesteziju sa reumatologijom, koja je već prošla edukaciju za primenu ovog kreveta u lečenju kaže da je prezadovoljna što je ovakav krevet donet u jedinicu Intenzivne nege, s obzirom da su oni stručno osposobljeni za rad sa njim, a imaju i tehničke i ljudske resurse da proprate njegovo korišćenje. Ovo je ogromna pomoć, kako je rekla, a vrednost ovog kreveta ogleda se i u tome što će negov kvalitet i mogućnosti zameniti najmanje jednu medicinsku sestru koja bi morala da bude 24 sata uz jednog teškog pacijenta.

Dr Miljana Krstić Manić, zamenik načelnika Službe za oftalmologiju nadovezujući se na uvodnu priču direktora koji je istakao koje se sve nove metode i usluge pružaju pacijentima, istakla da su ponovo počeli sa operacijom katarakte. Ona je napomenula da je u 21.veku nezamislivo slepilo usled katarakte, ali ga nažalost ima i očekuje da će liste čekanja iskoreniti što pre i rešiti problem svih pacijenata.

Posle zvaničnog obraćanja prisutnih obišli smo Odeljenje Intenzivne nege gde je posatvljen Multicare krevet i Odeljenje oftalmologije gde se primenjuje novi operacioni mikroskop, koji je dobijen zahvaljujući Ministarstvu zdravlja. Njegova vrednost je 4.200.000 dinara, a na listi čekanja za operaciju katarakte za sada ima 104 pacijenta što očekuju da u narednom periodu smanje na oko 30, s obzirom da su operacije počele da se rade.

Ovom prilikom direktor dr Goran petrović najavio je da će 16. i 17. septembra u Opštoj bolnici Pirot biti održana škola Operativne urologije na kojoj će biti operisano najviše šest pacijenata iz Pirotskog okruga.