Opasnost i dalje preti! Ide voz! VIDEO

22. jul 2014. 13:20 Gradska hronika Pirot Plus Online

Javljao se ovih dana veliki broj naših sugradjana! Rampa na izlazu iz grada, od Tigra prema Knjaževačkoj ulici ne radi! U nastojanjima da pronadjemo razloge, da li rešenje, krenuli smo najpre zahtevom da od nadležnih u Železnicama Srbije dobijemo odgovor! I pisali smo. Direktoru Medija centra, gospodinu Nenadu Stanisavljeviću:

Poštovani direktore!

Poslednjih dana, tačnije od 8.jula kada je Železnička stanica u Pirotu obavestila Policijsku upravu Pirot, a mi informaciju u cilju sprečavanja bilo kakvog incidenta, objavili, traje negodovanje gradjana Pirota.

Naime, rampa na pružnom prelazu na izlazu iz Pirota prema Knjaževcu ne radi! Objašnjenja su različita, proizvoljna. Molimo vas da nam obezbedite odgovor na pitanja:

1. Koji su razlozi zbog čega rampa ne radi!?

2. Kada će biti popravljena?

3. Zbog čega nisu preduzete primerenije mere da se gradjani zaštite?

Ne vidjamo da saobraćajni policajci često dežiuraju, kao što je I čudna informacija da su mašinovodje obaveštene da budu oprezni prilikom prelaska tog dela pruge!!!

Shodno Zakonu o dostupnosti informacija, očekujemo od Vas da nam obezbedite sagovornika sa kojim bismo razgovoarali u Jutarnjem programu, ali da Vi obezbedite odgovor koji ćete dati Piroćancima!

Unapred zahvaljujem, verujući da smo na zajedničkom zadatku!

Srdačan pozdrav

Pirot, 21.jul 2014 Plus radio

Portal Plus online

direktor Nenad Paunović

Nenad Stanisavljević, istog dana u 21,26 poslao je odgovor :

Poštovani, stojim Vam na raspolaganju za fono uključenje i razgovor u Vašem Jutarnjem programu, kad god procenite da je to u interesu objektivnog, pravovremenog i istinitog obaveštavanja javnosti. I za to zaista smatram da nije potrebno nikakvo pozivanje na Zakon o dostupnosti informacijama o javnom značaju, jer je to obostrani interes , obaveza i zajednički zadatak prema javnosti. Pojedini pirotski mediji su se već interesovali o ovom putnom prelazu i dobili od nas odgovarajuću pravovremenu i istinitu informaciju.

Dakle, tačno je da od 8. jula ne radi putni prelaz na izlazu iz Pirota prema Knjaževcu (Knjaževačka ulica u Pirotu, naselje Radin do, u neposrednoj blizini fabrike Tigar), na pruzi Niš-Dimitrovgrad, ali bezbednost saobraćaja zbog toga ni na koji način nije ugrožena. Naime, preduzete su sve mere definisane železničkim pravlnicima i propisima i nikakve „primerenije mere“ nisu potrebne niti predviđene, saobraćajni policajci zbog toga i ne treba češće da dežuraju, a mašinovodje nisu samo “obaveštene da budu oprezni prilikom prelaska tog dela pruge” (kako Vi to navodite), već imaju pisane naredbe kako da postupaju u situaciji kada rampe na putnom prelazu ne rade.

Navedeni putni prelaz opremljen je polubranicima i signalima drumske signalizacije, a predvidjeno je da njime rukuje čuvar putnog prelaza. Unazad više od godinu dana niški železnički čvor (kojem pripada i Pirot), suočen je sa problemom nedovoljnog broja čuvara putnog prelaza, koji je početkom jula kulminirao. Jednostavno rečeno, u niškom železničkom čvoru mnogo je više ovakvih putnih prelaza, nego što je specijalizovanih čuvara koji mogu da obavljaju taj odgovoran posao. Rešavanje ovog problema, ma koliko na izgled delovalo jednostavno, zahteva sprovodjenje određenih kardovskih, organizacionih i ekonomskih aktivnosti

Dok se ne nadju odgovarajuća kadrvoska rešenja, železnički čvor Niš doneo je odluku da na navedenom putnom prelazu do daljnjeg ne bude čuvara putnog prelaza. “Železnice Srbije” nastojaće da u najkraćem mogućem roku, u skladu sa mogućnostima, reše pitanje čuvara putnog prelaza na ovoj lokaciji.

U takvim uslovima saobraćaj se odvija u skladu sa odredbama Saobraćajnog Pravilnika 2, tačka 5. član 63, kao da je putni prelaz neobezbedjen.

Internim procedurama i pravilnicima “Železnica Srbije” regulisani su postupci železničkog izvršnog osoblja u situacijama kada putni prelaz ne radi i kada je neobezbedjen.

Sve mašinovođe su pismeno upoznate da je ovaj putni prelaz neobezbedjen i imaju pismene naredbe kako da u takvim situacijama postupaju. Kаdа je reč o sаobrаćаju nа putnom prelаzu koji ne radi, mаšinovođа nа osnovu fonogrаmа izdаtog od strаne telekomunikаcionog dispečerа ili nаlogа ispostаvljenog od strаne otprаvnikа vozovа prethodne stаnice, postupа po odredbаmа člаnа 29 tаčkа 11 Prаvilnikа 1, kojim je propisаno dа mаšinovođа ispred putnog prelаzа koji ne rаdi dаje signаlni znаk „Pаzi!“ (dugаčаk zvuk sirenom). Dаlji postupаk mаšinovođe definisаn je člаnom 63 tаčkа 5 Prаvilnikа 2, koji mаšinovođu obаvezuje dа voz zаustаvi ispred putnog prelаzа dа bi se uverio dа nа putnom prelаzu nemа vozilа ili pešаkа, zаtim oprezno minimаlnom brzinom (nаjčešće 5-10 kilometаrа nа sаt) nаstаvljа vožnju, sve dok vučno vozilo ne pređe putni prelаz, а zаtim nаstаvljа vožnju propisаnom brzinom. Ovаkvа procedurа se poštuje i primenjuje, pа bezbednost železničkog sаobrаćаjа nije ugrožena.

Bila je ovo prepiska.

Danas smo u Jutarnjem programu Budjenje čuli gospodina Nenada Stanisavljevića. Rekao je isto!

Naravno da smo otišli na pružni prelaz. Čekali smo putnički voz Niš - Dimitrovgrad koji na pirotsku stanicu stiže u 9,45 minuta.

Imali smo vremena za razgovore:

Imali smo sreće da je na nekoliko minuta pre prolaska voza naišao predsednik Mesne zajednice:

I nonačno u 9,43 minuta pojavio se putnički voz. Rampa pidignuta, vozila sa jedne i druge strane. Kao iz filmova:

Nije ovo kraj ove čudne storije. Neka da Bog da sve protiče mirno. Predložili smo gospodinu nenadu Stanisacljeviću da do povratka radnika, obojica su kažu na bolovanju, neko sa Stanice Pirot dolazi I spušta rampu u terminima prolaska vozova. I drugo da se na razdaljini od rampe postavi tablča sa upozorenjem. Možda I satnicom prolaska vozova!

Namerniče stani! Opasnost preti! Ide voz!