Opšta bolnica dobila još jedan značajan aparat za potrebe Službe neurologije

15. jun 2020. 13:37 Društvo Pirot Plus Online

Dr Goran Petrović, direktor Opšte bolnice Pirot, na današnjoj konferenciji za medije, objavio je da je zahvaljujući Ministarstvu zdravlja naša ustanova dobila još jedan značajan aparat. Reč je o savremenom EEG aparatu koji služi u dijagnostici ne samo kod odraslih već i kod dece. Vrednost aparata je oko 3,5 miliona dinara.  

Nadamo se da će ovaj aparat ubrzati dijagnostiku i smanjiti upućivanje pacijenata u zdravstvene ustanove višeg ranga. Obuku za rad na aparatu završila su dva lekara i četiri medicinske sestre, kaže dr Petrović. 

Dr Rade Panić, načelnik Službe neurologije kaže da ovaj aparat pruža brojne mogućnosti analize snimka, kao i dodatne monitoringe. Izuzetnu primenu imaće prilikom dijagnostifikovanja epilepsije kod dece.  

Elektroencefalografija (EEG) predstavlja grafički prikaz električne aktivnosti mozga, koju aparat registruje posredstvom elektroda koje su pozicionirane po površini glave. Ova metoda je potpuno bezbolna i neinvanzivna. Metoda je izbora kada su u pitanju ispitivanja osnovnih psihičkih funkcija kao što su opažanje, pamćenje, mišljenje, ali i  ispitivanja govornih, motornih i čulnih funkcija.
EEG je indikovan u slučajevima svih vrsta epilepsije kao i kriza svesti drugog porekla, infekcija CNS-a (encefalitis, meningitis, neuroparazitoze), vaskularnih lezija (hematomi, ishemije) tumora mozga, komatoznih stanja, poremećaja spavanja, jakih glavobolja. Indikaciju za EEG pregled postavlja lekar, specijalista neurologije.

Takođe Službi neurologije dodeljena je i infuziona pumpa, kaja je kao deo opreme prosleđena pirotskoj Bolnici tokom pandemije koronavirusa.