×

Olivera Gavrilović, PSSS: eAgrar zaživeo, naši stručni saradnici na raspolaganju poljoprivrednicima

24. januar 2024. 10:55 Privreda Pirot Plus Online

Srbija je u 2023. godini dobila platformu i aplikaciju eAgrar preko koje je 330.000 poljoprivrednih gazdinstava digitalno je preregistrovano i prešlo na elektronsko vođenje poslovanja. Procena je da je preko 100.000 ostalo nepreregistrovano.

Od marta prošle godine praktično je pristup platformi eAgrar postao uslov za dobijanje subvencija ali i komunikaciju sa Ministarstvom poljoprivrede. 

 Jedan od ključnih elemenata ovog procesa upravo je uspostavljanje digitalizovanog registra poljoprivrednih gazdinstava. 

Olivera Gavrilović, stručni saradnik Poljoprivredne stručne službe u izjavi za Portal Pirot Plusonline kaže da je sve poljoprivrednike eAgrar bio velika promena i novina kojoj su se neki lako prilagodili, neki teže.

Prema rečima stručnjaka određeni broj korisnika nisu u dovoljnoj meri digitalno pismeni da bi mogli da koriste platformu. I ne samo to, mi smo uvek tu u savetodavnom smislu, ukoliko poljoprivrednici imaju neke deleme, vezano za njihovu proizvodnju, kaže Gavrilovićeva.

Javni poziv za premiju za mleko za 4. kvartal 2023. godine raspisan je 15. januara i trajaće do 15. februara 2024. godine.

 

Prijave za premiju za mleko u iznosu od 19 dinara po litru se podnose kao i do sada –  preko mlekara, a postoji i mogućnost neposrednog prijavljivanja primarnih proizvođača.

Svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu podneti prijave za podsticaje na portalu ePodsticaji.