Olivera Gavrilović: Pogodni uslovi za povrtarske kulture, posebno za papriku

08. jul 2021. 11:33 Privreda Pirot Plus Online

Pored trenutne aktuelne žetve u sferi ratarstva, jedna od zastupljenih biljnih kultura u Pirotskom okrugu jesu povrtarske kulture. 

Kako je za Portal Plusonline rekla Olivera Gavrilović, stručni saradnik Poljoprivredne savetodavne stručne službe Pirot, tradicionalno, u našem kraju najveće površine plodnog zemljišta su pod paprikom i to autohtone crne sorte. 

Ona kaže da paprici trenutni vremensku uslovi i visoke temperature pogoduju, ali je potrebno intenzivno zalivanje. U našem kraju ima dosta poljoprivrenih proizvodjača koji se bave povrtarstvom u zaštićenom prostoru. Pored paprike i paradajza, u sve većoj  meri je zastupljeno gajenje cnog i belog luka, koji dobro prolazi na pijaci ali i u susednoj Bugarskoj, dodaje Gavrilović. 

Predstojećeg vikenda mateorolozi najavljuju padavine, pa iz Poljoprivredne stručne službe apeluju na proizvodjače da plastenike u toku noći drže otvorenim kako bi se ohladili. Obavezne su mere nage što se tiče paradajza i ostalih poljoprivrednih kultura. Kiša je preko potrebna na otvorenom polju jer su biljkama u razvoju već potrebne odredjen količine vode.