Održavanje kanjona reke Jerme u nadležnosti Republike Srbije

04. maj 2015. 15:00 Gradska hronika Pirot Plus Online

Prošlog meseca, zbog obilnih padavina, pojavile su se pukotine na stenama, na levoj strani prema Zvonačkoj banji, na mestu gde se izdvaja lokalni put za selo Poganovo, u blizini Poganovskog manstira koje su izazvale odrone. Tim povodom opštine Pirot i Dimitrovgrad morale su da reaguju zajedničkim snagama jer se stenovito brdo nalazi na teritoriji Opštine Pirot, a lokalni put na području dimitrovgradske opštine. Sada je situacija drugačija, s obzirom da kanjon reke Jerme pripada Republici Srbiji. Sreten Savov, član Štaba za vanredne situacije rekao je za Plus radio i Portal Plus online da su oni nadležnima za održavanje puteva uputili dopis sa podacima koje su utvrdili, ali da oni za sada nisu odgovorili.

- Njihova je obaveza da u skladu sa našim izveštajem dalje reaguju. Mi nemamo zakonsko pravo da reagujemo na tom potezu. Dimitrovgrad tu nema obaveze takođe, kao što je od početka bilo reči, jer deo pripada teritoriji opštine Pirot i naša obaveza je da sagledamo kakva je sutuacija i da shodno tome preduzimamo odgovarajuće mere, naveo je Savov.

Savov navodi i da nije stvar tako jednostavna jer su potrebne saglasnosti svih ministarstava, Puteva Srbije, vodoprivrede, MUP-a, potrebna je izrada elaborata i odluka da li treba minirati, bušiti ili spajati sve te elemenata. Obratili su se i Rudarsko – geološkom fakultetu u Beogradu i sada se očekuje da se oni jave i dođu sa profesorom koji se bavi tim poslovima i da na se osnovu njegovog mišljenja i preporuke dalje reaguje.