Održane svečanosti povodom Dana grada, kraj spomenika u Tija Bari i groba Kapetana Milutina Karanovića

27. decembar 2016. 13:45 Društvo Pirot Plus Online

Povodom 28. decembra, Dana grada, danas su održani pomeni i položeno cveće i venci na grob kapetana Karanovića u porti Manastira „Sveti Đorđe“ u Temskoj i na spomenik oslobodiocima u Tija Bari.

Spomenik oslobodiocima Pirota od Turaka podignut je u spomen boraca koji su posle dugih borbi oslobodili grad 28. decembra 1877. godine kada se u jutarnjim časovima turska vojska povukla iz Pirota digavši u vazduh barutanu u utvrđenju. Spomenik je restauriran 1987.godine a originalni spomenik skinula je bugarska vojska u Drugom svetskom ratu.

Najpre je održan pomen poginulim ratnicima.

Cveće i vence su položili predstavnici Ministarstva odbrane, Gradske uprave, Organizacije rezervnih vojnih starešina, udruženja boračkih organizacija, rezervnih vojnih starešina i Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. podružnica Pirot i SUBNOR-a.

U ime Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine, podružnica Pirot, cveće je položio i obratio se prisutnima Svetozar Ćirić.

Danas je održan pomen i položeni venci i cveće, po tradiciji, i na grob kapetana Karanovića koji je sahranjen u dvorištu manastira Sveti Djordje u Temskoj. Kapetan Milutin Karanović, poginuo je u srpsko-turskom ratu, prilikom oslobađanja Pirota 1877.godine od Turaka, u ataru sela Nišor.

Svečana akademija povodom Dana grada, održaće se u petak 28.decembra u Sali Kluba Vojske.