Održana sednica Gradske skupštine. Usvojen program mera za sprovođenje poljoprivredne politike. Zoran Vidanović novi odbornik! Predstavljen Javni budžetski portal

24. april 2018. 13:30 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Sednica je počela dopunom dnevnog reda da se odredjena imovina da institucijama na korišćenje. Predlog je prihvatilo 48 dobornika. Kao i uvek, glasalo se za utvrdjivanje dnevnog reda. Prihvaćen je dnevni red sa 48 glasova odbornika. Sednici ne prisustvuje Vladan Vasić, gradonačelnik zbog učešća na Skupštini NALED-a, gde je potpredsednik Upravnog odbora.

Prva tema o kojoj su odbornici odlučivali je donošenje odluke o potvrdjivanju mandata odborniku Skupštine grada. Mandat je sa 48 glasova potvrdjen Zoranu Vidanoviću. Vidanović se obratio i zahvalio na izboru.

Za razliku na neke ranije sednice, odluka iz imovinsko-pravne oblasti našla se ,,visoko,, na dnevnom redu. Jagoda Šnele je izvestila o ovoj temi. Javnom preduzeću "Vodovod i kanalizacija" data je na korišćenje imovina kako bi moglo da koristi nepokretnu imovinu. Vodovodu se daje gradjevinsko zemljište u iznosu od 13.160 metara kvadratnih i jedan objekat od 203 kvadrata.

U okviru ove teme je razmatrana i dopuna dnevnog reda o davanju na upravljanje objekata. Ova odluka doneta je sa 49 glasova.

Sledeća tema bio je Izveštaj o donetom Programu mera podrške za sprovodjenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja u Gradu Pirotu za 2018. godinu. Izvestilac o ovoj temi je Goran Popović, pomoćnik gradonačelnika za poljoprivredu. Gradska uprava je u skladu sa republičkim programom predložila program, radi se o novim uslovima registrovanja gazdinstava. Radi se o subvencijama poljoprivrednim gazdinstvima koja će dobijati sredstva iz Programa grada. Republički kriterujumi su uneti u Program mera i podrške Gradske uprave kada je poljoprivreda u pitanju. Gradsko veće je usvojilo Program, objavljen je u Slobodi i već je stiglo oko 50 zahteva. Novina je uvodjenje sufinansiranje nabavke mleka i mesa. Odnosi se posebno na proizvodjače peglane kobasice. Raspisan je Konkurs u kome su detaljno navedeni uslovi za korišćenje sredstava, rekao je Goran Popović, podsećajući da je u Fondu za poljoprivredu 58 miliona, od toga 48 miliona za subvencije. Za Program je glasalo 49 odbornika.

Na dnevnom redu našao se i finansijski izveštaj Doma zdravlja za 2017. godinu. Izvestilac o finansijskom programu bio je dr Radovan Ilić, direktor Doma zdravlja. Za Finansijski plan Doma zdravlja glasalo je 47 odbornika.

Odbornici su odlučivali i o razrešenjima i imenovanjima. Radi se o članovima školskih odbora, Sportskog centra, članovi nekih komisija. Za imenovanja i razrešenja glasalo je 49 odbornika.

U nastavku sednice odbornicima, je od strane predstavnika Stalne konferencije gradova i opština, prezentovan Javni budžetski portal i način njegovog korišćenja.

Detalji sa sednice

Po završetku sednice predsednik Skupštine grada, Milan Popović, prokomentarisao je sve tačke dnevnog reda. Kada su u pitanju odluke iz imoovinsko-pravne oblasti Popović je istakao da je JP Vodovod i kanalizacija pristupilo izgradnji fabrike vode, ali i da su svi učesnici u prekograničnim projektima morali da dobiju odgovarajuće zemljište što je neophodno usvojiti na sednici Skupštine grada zbog čega se o tome danas govorilo.

S oobzirom da je na samom kraju sednice održana prezentacija o korišćenju Javnog budžetskog portala Popović je rekao da je Portal namenjen odbornicima i javnosti i da je neophodno upoznati se sa tim kako se koristi i do kojih podataka se može doći, a u cilju smanjenja papirologije.