Održana prva sednica Skupštine grada. Vladan Vasić izabran za prvog gradonačelnika, Vidojko Panajotović za zamenika, Vladica Tošić za zamenika predsednika Skupštine grada. Odbornici opozicije napustili sednicu!

27. maj 2016. 12:00 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

U skupštinskoj Sali danas u 9 časova počela je prva sednica Skupštine grada u istoriji Pirota. Predsednik Skupštine grada Milan Popović, objavio je Dnevni red.

1. Izbor gradonačelnika Grada Pirota , zamenika gradonačelnika i članova gradskog veća

2. Izbor zamenika predsednika Skupštine Grada

Dnevni red nije odmah usvojen jer su predstavnici opozicije prigovorili da nije usvojen zapisnik sa prošle sednice. O tome su govorili, pored ostalih i Ljubomir Stojanović, šef odborničke grupe SNS-a u Pirotu i Dimitrije Vidanović – Pirotska nova snaga.

Na prigovore opozicije odgovorili su odbornici Miloš Colić i Vladan Vasić iz redova Koalicije za Pirot.

Posle rasprave svi odbornici opozicije napustili su sednicu.

Ljubomir Stojanović, šef odborničke grupe Povereništva SNS, naveo je razloge zbog kojih je njihova grupa odbornika napustila sednicu.

Dimitrije Vidanović, ispred odborničke grupe Pirotska nova snaga koja je takođe napustila sednicu, rekao je da oni ne žele da prisustvuju sednici na kojoj se odbornici ne ponašaju u skladu sa Statutom grada i koji je na prethodnoj sednici usvojen i koji su oni podržali.

U nastavku sednice pristupilo se glasanju za zamenika predsednika Skupštine grada, od strane većine dat je predlog da to bude profesor Vladica Tošić, nosilac liste “Profesor Vladica Tošić – pobeda za sve – SDS- LDP”

Nakon tajnog glasanja, s obzirom da je opozicija napustila sednicu, samim tim od 56 odbornika 25 nije glasalo, sa 31 glasom za izabran je profesor Vladica Tošić za zamenika predsednika Skupštine grada.

A potom je usledio izbor gradonačelnika i zamenika gradonačelnika Grada Pirota. Predlog je da prvi gradonačelnik u istoriji Pirota bude Vladan Vasić, dosadašnji predsednik Opštine Pirot, trenutno u svojstvu odbornika KZP , a zamenik Vidojko Panajotović iz SPS.

Pre početka glasanja Vladan Vasić izneo je osnovne tačke razvojne politike za sledeći mandat i predstavio predlog odbornika za glanove Gradskog veća, kao i predlog za svog zamenika.

Osnovne tačke razvojne politike za sledeći mandat.pdf

Posle Vasićevog obrazloženja usledilo je glasanje za gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i članove Gradskog veća. Po završetku glasanja, konstatvano je da je 31 odbornik glasao za da Vladan Vasić bude prvi gradonačelnik Pirota. Zamenik gradonačelnika je Vidojko Panajotović, Socijalistička partija Srbije.

Vladan Vasić, prvi gradonačelnik Pirota zahvalio se svima na podršci i rekao da će i u buduće raditi sve za dobrobit građana, ali i da nisu sujetni, da ne misle da oni znaju najbolje i da je svaki konstruktivni savet dobrodošao, misleći na članove opozicije koji su napustili današnju sednicu, a sa kojima želi da sarađuje kako je rekao.

Zamenik gradonačelnika Vidojko Panajotović takođe se zahvalio svima koji su ga podržali i istakao da će kao i do sada sa kolegama raditi sve za bolji život građana, a kao dokaz, istakao je Panajotović, oni su još pre izbora i proglašenja počeli da rade na uređenju puta Cerova – Temska.

Za članove Gradskog veća izabrani su: Slaviša Svilarov - SPS, Batica Aleksić - SDPS, Sreten Savov - KZP, Milan Stojanović GG “Pirotski naprednjaci”, Acko Stančić - KZP, Biljana Petrović - SPO, Srđan Denčić – SDS, Jovan Ćirić - SDS i Ninoslav Ćirić - SPS.

Dakle, danas, 27. maja, održana je prva sednica Skupštine grada na kojoj je izabran gradonačelnik – Vladan Vasić, zamenik gradonačelnika – Vidojko Panajotović, zamenik predsednika Skupštine grada – Vladica Tošić i članovi Gradskog veća. Ova sednica će svakako ući u istoriju Pirota iz mnogo razloga, Pirot je postao grad, dobio je prvog gradonačelnika i novu gradsku upravu od koje se očekuje da stvori sve uslove da Pirot još brže napreduje ka Evropi.

I na kraju, posle završetka sednice novoizabrani funkcioneri grada obratili su se javnosti.

Još da napomenemo da gledaoci nisu bili u mogućnosti da prate sednicu preko IPTV, s obzirom da postoje određeni tehnički problemi kada je emitovanje programa TV Pirot u pitanju.

Zvonko Milošević, predstavnik Telekoma iz Niša rekao nam je da je Telekom obavešten o kvaru juče i da je uredjaj na putu. U toku dana će program moći da se emituje!