Održana poslednja radna sednica Gradske skupštine u ovoj godini. Usvojeni programi poslovanja javnih preduzeća i ustanova za 2017. godinu i programi ustanova u kulturi i organizacija!

29. decembar 2016. 10:30 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Danas je održana poslednja radna sednica Skupštine grada u ovoj godini. Na početku sednice, kao po običaju, Dušan Mitić iz opozicije izrazio je nezadovoljstvo Poslovnikom i predložio da se nadje u dnevnom redu. Smatra da odborničke grupe imaju malo vremena.

Milan Popović je rekao da je Poslovnik u skladu sa Zakonom, da je prosledjen Stalnoj Konferenciji gradova i opština. Samo dva odbornika prihvatila su predlog Mitića.

Za Dnevni red je glasao 31 odbornik.

Prva tema na Dnevnom redu je program rada Gradske skupštine za narednu godinu. Izvestilac o aktivnostima Skupštine tokom godine bio je Saša Jovanović sekretar gradske skupštine. Program je 31.glasom usvojen.

Zoran Krstić, načelnik odeljenja za urbanizam i gradjevinsko zemljište izvestio je o razlozima donošenja Plana detaljne regulacije ,,Pirot –zapad”. Potom je na video bimu Plan detaljno objašnjen. I za ovaj dokument glasao je 31 odbornik.

Potom su predstavljeni planovi i programi javnih preduzeća.

JP Vodovod i kanalizacija- Zoran Nikolić

JKP Gradska toplana- Radovan Nikolić

JP Komunalac-Boban Tolić

JP za planiranje i uredjivanje gradjevinskog zemljišta-Branislav Kostić

JKP Regionalna deponija- Nebojša Ivanov

Izvestioci su direktori javnih preduzeća.

Prve komentare na planove imao je Dušan Mitić komentarišući rad nadzornih odbora koji su svoje stavove saopštavali u veoma kratkoj formi. Komentarisao je i povećanje cena Vodovoda smatrajući da ima prostora da se smanje cene. Mitić je protiv subvencija Toplani. Kritikovao je strategiju Komunalca i Regionalne deponije. Milan Popović je opomenuo Mitića zbog ponašanja. Jer je govorio van predvidjenog vremena za njegovu Odborničku grupu.

Iva Panić, odbornik Koalicija za Pirot. Pohvalio je posebno rad Javnih preduzeća Vodovod i kanalizacija i Komunalac za koje je rekao da su medju najboljima u Srbiji. Panić je rekao da je Toplana uspela da održi sistem grejanja u kontinuitetu i pitao zašto zgrade u Senjaku nemaju grejanje.

Odbornik Iva Panić je istakao da je Direkcija u prošloj godini realizovala rekordan broj investicija i izrazio očekivanja da će Regionalna deponija dolaskom novog direktora raditi bolje.

Vladan Vasić, gradonačelnik je komentarisao rad javnih preduzeća i ocenio da su, sa manje radnika, uspeli da realizuju sve poslove i ostvare finansijski odlične rezultate, a da im plate nisu velike. Vasić je posebno istakao investiocije koje su na nivou javnih preduzeća od 4o do 80 miliona dinara. Vodovod i kanalizacija i Toplana i dalje uspešno realizuju KfW projekte.

Vasić je pomenuo primere drugih gradova gde ima velikih problema kada je rad javnih preduzeća u pitanju. Gradonačelnik je posebno akcentirao da su zarade male i da je potrebno pokrenuti i stimulisati radnike da rade. Godišnje odmore često koriste krajem godine zbog obimnih poslova. Vasić je pohvalio rad svih javnih preduzeća!

Potom se pristupilo glasanju. Kao i u ranijim odlučivanjima, 31 odbornik glasao je za. Intertesantno je da odbornici opozicije nisu pokazali svoj stav. Nisu glasali protiv , pretpostavlja se da su bili uzdržani, mada je Milan Popović, predsednik Gradske skupštine rekao da nije

Bez izveštavanja, s obzirom da su imali materijale pred sobom, sa 30 glasova ,,za,, usvojeni su programi ustanova u kulturi i organizacija.

Narodna biblioteka,Galerija, Dom kulture, Muzej ,,Ponišavlje,, Narodno pozorište, Istorijski arhiv, PU “Čika Jova Zmaj”, Turistička organizacija, Sportski centar, Crveni krst, Centar za socijalni rad.

Odluke o dodatnim pravima u oblasti socijalne zaštite, o stipendiranju i drugim vrstama pomoći studentima i stručnjacima na teritoriji grada usvojene su bez diskusije sa 30 glasova ,,za,, . U ovom slučaju protiv i uzdržanih nije bilo! Sa 30 glasova ,,za ,, usvojen je i predlog Komisije za dodelu gradskog priznanja ,,zaslužni gradjanin Pirota,,. Ovo priznanje pripašće posthumno poznatom novinaru i publicisti Zoranu Petroviću Piroćanacu.

Sednici je prisutvovalo 47 odbornika!

Milan Popović je na kraju svim gradjanima i odbornicima čestitao Novu godinu!

Sednica je završena podelom novogodišnjih paketa odbornicima.

Po završetsku sednice gradonačelnik Vladan Vasić čestitao je svim građanima Pirota 28. decembar - Dan grada i pozvao ih da večeras prisustvuju Svečanoj akademiji. S obzirom da po tradiciji na ovaj dan se održava poslednja sednica Skupštine grada Vasić je istakao da su, posle usvajanja Budžeta za narednju godinu i usvajanja planova i programa rada javnih preduzeća, potpuno spremni za još jednu godinu i očekuje da i 2017. godina bude uspešna.

Povodom priznanja “Zaslužni građanin” i “Počasni građanin” gradonačelnik Vasić je rekao da je ove godine samo jedan predlog dostavljen na vreme koji je Komisija za dodelu priznanja prihvatila. Priznanje će posthumno pripasti Zoranu Petroviću Piroćancu, a Vasić je istakao da je ovo priznanje zasluženo jer je na pravi način reprezentovao Pirot kroz novinarstvo.

Predsednik Skupštine grada Milan Popović rekao je da je i ova sednica uspešno završena, s obzirom da je organizacija sednice urađena po planu i izrazio zadovoljstvo radom Skupštine u 2016. godini. On je ovom prilikom još jednom čestitao građanima novogodišnje i božićne praznike.

I na kraju samo jedan utisak, dilema, šta li je !!!

Jedna od karakteristika sednice bila je potpuna neaktivnost odbornika Povereništva Srpske napredne stranke! Niko od njih nije komentarisao planove i programe, ali nije ni glasao! Potpuna ,,defanziva,, što je iznenadilo ne samo prisutne već i sve one koji su gledali prenos.

Da li se odbornici SNS slažu sa predloženim dokumentima ili nemaju stav o sadržaju ? Da li je to neka njihova nova ,,taktika,, ili nešto sasvim drugo? To samo oni znaju!!

Verujemo da će već iduće godine na prvoj sednici i ova dilema biti poznata!!!

Osim Dušana Mitića iz Pirotske nove snage niko iz opozicije nije rekao nijednu reč! Ostali su bili ,,bez teksta,,! Verovatno su planovi i programi bili toliko dobro koncipirani i predstavljaju nastavak ove, izuzetno uspešne, pirotske 2016.godine!!!