Održana javna debata: Interdisciplinarno obrazovanje protiv tradicionalnog sistema

17. april 2019. 13:30 Društvo Pirot Plus Online

Mladi govornici iz Pirota, Niša i Jagodine danas su se sastali na jednom mestu i suočili svoje stavove o jednoj značajnoj temi - obrazovanju. Jedna ekipa branila je tezu da obrazovani program treba da bude organizovan prema pojavama, fenomenima, interdisciplinarnim konceptima, umesto klasičnog sistema po nastavnim predmetima. Druga je pak ekipa to pokušala da opovrgne.

Sve ovo organizovano je u okviru Evropske škole debate, koja je projekat koji organizuju Informacioni centar Evropske unije, EU info kutak Niš i debatna akademska mreža Otvorena komunikacija uz podršku Delegacije Evropske unije. Cilj ovog projekta je edukacija srednjoškolaca i studenata o Evrospkoj uniji, procesu evropskih integracija i veštini debatovanja. Tema ove debate bila je „Obrazovanje - Ovaj Dom veruje da obrazovni program treba da bude organizovan prema pojavama/fenomenima/interdisciplinarnim konceptima, umesto podeljen po predmetima“.

Školu debate je u prethodnih 5 godina pohađalo više od 300 srednjoškolaca i studenata iz više od 30 gradova širom Srbije, a organizovano je više od 30 javnih debata. U maju svake godine u okviru promocije Dana Evrope, završna debata i ceremonija dodele diploma održava se u Narodnoj skupštini Republike Srbije, rekla je Danijela Vučić, menadžer EU Info kutka Niš.

Jedan od članova žirija bio je i gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, koji je istako značaj ovakvog vida neformalnog obrazovanja i edukacije posebno za učenike koji dolaze iz manjih sredina

Mina Rajković, učenica Gimnazije "9. maj" iz Niša, jedan je od učesnica debate i član je tima koji zastupa "vladu" odnosto njen tim je za uvodjenje interdisciplinarnog obrazovanja. Tim "vlade" pore Mine sačinjavali su i Matija Stanković i Andjela Nedeljković.

Predstavnik "opozicije" Matija Stanojević, učenik Tehničke škole Pirot, bio je takodje naš sagovornik. U njegovom timi su i Dušan Zdravković i Irina Cvetković.

Pored Vladana Vasića gradonačelnika Pirota u sastavu žirija bili su i Miljana Pejić iz debatne akademske mreže Otvorena komunikacija i Bratislav Dimitrijević, pedagog Tehničke škole iz Pirota.

Žiri je ocenio da su debateri koji su se zalagali za Uvodjenje interdisciplinarnog obrazovanja, odnosno tim "vlade" bolje i jasnije argumentovali svoje stavove i oni će nastupiti na finalnom takmičenju u Beogradu. Prinicip debata je da učesnici ne iznose svoje stavove, već argumentuju unapred zadatu tezu i na osnovu toga debatuju.