Održana akcija “Otvoreni parlament” u Pirotu

26. oktobar 2012. 11:44 Društvo Pirot Plus Online

Zajednička inicijativa organizacija civilnog društva “Otvoreni parlament”, koja realizuje istoimeni projekat čiji je cilj povećanje stepena javnosti rada Narodne skupštine, u okviru akcije”Otvoreni parlament u gostima” posetila je danas Pirot.

Ovo je još jedan u nizu projekata koji se realizuju u cilju zagovaranja procesa decentralizacije u Srbiji. Jovana Đurbabić, predstavnica Otvorenog parlamenta kaže da je cilj inicijative da se motivišu građani da prate rad narodnih predstavnika.

-Cilj ove akcije je da se građanima predstavi zajednička incijativa za dobijanje odgovora na pitanja šta se dešava u Skupštini, ko su narodni poslanici i kako oni zastupaju interese. Smatramo da građani imaju pravo da dobiju odgovore na ova pitanja. Pokrenuli smo i sajt otvoreniparlament.rs na kojem se objavljuju stenografske beleške svih skupštinskih zasedanja, arhiva trenutno broji više od 150 hiljada govora narodnih poslanika od 1997. godine do danas. U realnom vremenu objavljujemo ove transkripte, recimo juče je u Skupštini bio dan za poslanička pitanja Vladi i danas je moguće to pročitati na našem sajtu. Ovo je još jedan mehanizam za građansku kontrolu vlasti. Poslanici u Parlamentu donose odluke koje utiču na sve nas, od toga kakav ćemo obrazovni sistem imati do toga kakve ćemo poreze plaćati. Samo informisani građani mogu tražiti odgovornost od narodnih poslanika-kaže Đurbabićeva.

Tokom akcije građani su upoznati sa različitim načinima putem kojih mogu da zahtevaju odgovorno ponašanje od svojih predstavnika u Parlamentu i to od direktne komunikacije sa poslanicima do pokretanja neke inicijative ili predloga. Jovana Đurbabić kaže da je tokom trajanja akcije u više od 20 gradova širom Srbije , ocenjeno da su građani zainteresvoani za rad svojh predstavnika.

Projekat “Otvoreni Parlament” sprovodi koalicija jorganizacija civilnog društva koju čine CRTA- Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, YUCOM - Komitet pravnika za ljudska prava, SeConS - Grupa za razvojnu inciijativu i Zaječarka inicijativa. Sprovođenje projekta finansijski podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) preko Instituta za održive zajednice, Britanska ambasada u Beogradu i Nacionalna zadužbina za demokratiju.