Održana sednica Gradskog veća! Miloš Colić: Plan generalne regulacije "Pirot- centar" omogućiće razvog grada u urbanističkom smislu

13. jul 2022. 12:51 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

U Velikoj skupštinskoj sali Gradske uprave Pirot danas je održana sednica Gradskog veća na kojoj je bilo 9 tačaka dnevnog reda, a koje će se naći i pred Skupštinom grada.  

Prva Odluka za koju su većnici glasali je Izmena i dopuna Plana generalne regulacije "Pirot - Centar", kao i za Odluku o izradi plana detaljne regulacije "Manastir Sukovo" u KO Sukovo. 

Kako je rekao Miloš Colić, zamenik gradonačelnika, nakon sednice veća, u obraćanju medijima, Plan generalne regulacije "Pirot - Centar" omogućiće razvoj grada u urbanističkom smislu pre svega. Naveo je da za predstojeću sednicu sada imaju spremnu dopunjenu Odluku koja će biti predložena na usvajanje. 

Odluka o izmenama i dopunama odluke o javnim parkiralištima odnosi se na posebnu katagoriju parkirališta, a nju čine uredjena parkirališta koja se nalaze na parcelama koja prema funkcionalnoj nameni predstavljaju dvorišni prostor stambene zgrade, ali na javnoj svojini. Pre svega, to su lokacije u samom centru grada. Suština ove Odluke je da se poveće broj parkirališta u prepodnevnim časovima, do 14 sati, kada su ljudi koji žive u tim zgradmaa na poslu. Tamo će biti omogućeno parkiranje svima (do 14 sati), a nakon toga će uz kontrolu, tamo biti mogoće parkiranje samo stanarima. 

Jedna od Odluka o kojoj se najviše raspravljalo savakako je naknada za korišćenje javnih površina, u ovom slučaju korišćenje javne površine na novoizgradjennom Otvorenom bazenu. Kako je rekao Colić, razni privredni subjekti koji će tamo vršiti uslužnu delatnost, moraće da poštuju pravila uz propisene naknade. Naknade se odnose na ležaljke, frižidere i zamrzivače, a na taj način stvoriće se dodatni priliv sredstava Gradu Pirotu. Tome se mora pristupiti oprezno, kako ne bi demotivisali privredne subjekte koji bi tamo funkcionisali. 

Danas su, takodje usvojene i odluke iz Imovinsko pravne oblasti, kao i odluka Aneks I ugovora o javno privatnom partnerstvu za zamenu postojećih kotlova na lož ulje kotlovima na biomasu i ugovorno isporučivanje toplotne energije u objektima Mlekarske škole “Dr Obren Pejić”, OŠ “Sveti Sava”, OŠ “Dušan Radović” i OŠ “8. septembar”.

O svim ovim temama raspravljaće i usvajće odbornici na Sednici Skupštine grada koja će biti održana u petak, 15.jula, sa početkom u 9 sati.