Održana manifestacija "Dani polja strnih žita". Godina izuzetno pogoduje ozimim usevima

16. jun 2021. 12:26 Privreda Pirot Plus Online

Danas je na oglednom dobru u Barju, Poljoprivredna savetodavna stručna služba Pirot, tradicionalno organizovala manifestaciju "Dani polja strnih žita". 

Kako je rekao Goran Popović, direktor PSSS Pirot, ovo je prilika kada poljoprivredni proizvođači našeg kraja razmenjuju iskustva sa stručnjacima, upoznaju sa novim sortama strnih žita i merama zaštite. 

Srdjan Vidanović, savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo PSSS Pirot, rekao je da su ove godine obilne padavine doprinele tome da na jednom delu ogledne parcele dodje do zagušenje mladih biljaka pšenice, te je primetan i razvoj bolesti. Izuzev tog područja, pšenica ima dobar sklop. Situacija nije alarmantna, a ova godina izuzetno pogoduje ozimim usevima. 

Današnjem obilasku ogledne parcele prisustvovali su i predstavnici nekoliko semenskih kuća koji su učestvovali u ovom ogledu. Novica Đorđević iz kompanije Agromarket rekao je na ogledu u Barju imaju semena pšenice francuske kompanije Kosad. 

Nenad Jovanović iz Obrenovca, jedan od poljoprivrednika koji je prisustvovao manifestaciji "Dani polja strnih žita",  ocenio je stanje žitarica očekivano dobro, ali se nada da vremenske prilike u narednom periodu neće pogoršati situaciju.