Održana manifestacija "Dani polja pšenice". Očekuje se znatno niži prinos u odnosu na prošlu godinu.

09. jun 2022. 12:02 Privreda Pirot Plus Online

Na oglednim parcela Poljoprivredno savetodavne stručne službe održana je tradicionalma manifestacija "Dan polja pšenice". Odziv poljoprivrednika je iz godine u godine sve veći što ukazuje na konstantnu zainteresovanost ratara da čuju najnovija dostignuća u poljoprivredi, bilo da je reč o novim vrstama semena ili agrotehnici koja se primenjuje.

Na našem ogledu zastupljeno je četiri semenskih kuća - Delta Agrar, Agro Market, Institut za ratarstvo i povrtatstvo i Agro Sava.

Kako je rekao Srdjan Vidanović, savetodavac PSSS Pirot, u poslednjih 10tak dana palo je preko 40 litara kiše što je pogodovalo pšenici. U toku je mlečno zrenje i nalivanje zrna. Ipak, Vidanović kaže da će biti menjeg prinosa nego prošle godine na ogledu, oko 6 tona po hektaru. 

Današnjoj manifestaciji, pored poljoprivrednika našeg kraja, prisustvovali su i predstavnici semenskih kuća. Za medije su govorili Vlada Mitrović iz instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, kao i Slobodan Sibinović iz kompanije Agro Sava.