Održana manifestacija Dani polja kukuruza. Očekuju se prinosi iznad proseka

17. septembar 2020. 13:10 Privreda Pirot Plus Online

Danas je na Oglednoj farmi Poljoprivredne, savetodavne i stručne službe u Pirotu održana tradicionalna manifestacija Dan polja kukuruza. Na parcelama Farme je preko 30 sorti hibrida koji daju odlične prinose na našem podneblju. Kao i ranijih godina i danas su se okupili brojni poljoprivrednici i predstavnici semenskih kuća iz Srbije.

Reč je o aktivnostima koje predstavljaju završni dan demonstracinog ogleda koji pokazuje stanje useva i parcela. Kukuruz je trenutno u odličnom stanju, na području celog Okruga, zaključak je stručnjaka sa današnje manifestacije. 

Stručni saradnik za ratarstvo Poljoprivredne službe Srdjan Vidanović kaže da je zadovoljan ovogodišnjim rodom kukuruza.

Očekuje se dobar rod, očekivano 6 do 8 tona po hektaru. Cilj manifestacije je da se upravo poljoprivrednim proizvođačima prezentuju različite sorte i hibridi kukuruza i kako su se oni pokazali na našem području. U veoma kratkom roku očekujemo da počne i berba kukuruza u klipu. Imali smo dovoljno i dobar raspored padavina što je sve uslovilo da prinosi i kvalitet kukuruza bude iznad višegodišnjeg proseka, kaže Vidanović. 

Da će prinosi biti nadprosečni potvrdio je i Nebojša Lazarević, stručni saradnik Instituta za kukuruz "Zemun polje". Na oglednom polju pirotske Službe posejano je 12 hibrida ovog Instituta, različitih grupa zrenja, od onih najranijih do kasnih hibrida. Reč je o sortama najnovije generacije koji mogu da ispune očekivanja poljoprivrednih proizvođača. 

Godina je pogodovala ratarskim kulturama, kaže poljoprivreni proizvođač Miroljub Ignjatović.

Posle obilaska polja na oglednoj farmi Poljoprivredno savetodavne i stručne službe, poljopriuvrednici su razgovarali sa gostima iz renomiranih poljoprivrednih instituta.