Održan prvi Festival Pirotskog ćilima

27. avgust 2022. 21:05 Društvo Pirot Plus Online

Na otvorenoj letnjoj sceni, u dvorištu Istorijskog arhiva u Pirotu, održan je prvi Festival Pirotskog ćilima. Ovom prilikom izloženo je 20 ćilima, koji su deo zbirke Muzeja Ponišavlja, a organizovan je i prigodan program.

Brojni građani, predstavnici lokalne samouprave, Pirotskog upravnog okruga i svih ustanova u gradu pratili su ovaj prvi festival i uživali u bojama i šarama Pirotskog ćilima. Na sceni su bile i dve tkalje koje su pokazale kako se tka ćilim.

Pre zvaničkog početka festival gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, rekao je u izjavi za medije da je do sada mnogo toga urađeno kako bi se održao ovaj zanat i promovisao Pirotski ćilim. Održano je nekoliko tkačkih kolonija, dosta ambasadora je došlo u Pirot, pokušali su da ćilim učine prepoznatljivim i vidljivijim ne samo u Pirotu i Srbiji, već i širom sveta, ali i da se taj zanat obnovi, naveo je Vasić i dodao da su zaštitili geografsku oznaku porekla i smatra da su uspeli da ga očuvaju od zaborava.

Festivalu je prethodila škola tkanja koju je vodila Slavica Jovanović. Prema njenim rečima ostalo je malo tkalja, ali sa ovim pokušajem - festival, radionice, škole tkanja, prostorije za održanje zanata, smatra da će učiniti prvi korak da promovišu izradu, tkalje i sam zanat, što će omogućiti da ćilimarstvo opstane.

Radmila Vlatković, direktorka Galerije “Čedomir Krstić”, istakla je da je vrlo izvesno da se ćilim nađe na Uneskovoj listi kulturnog nasleđa, a na pitanje kako da se ćilim sačuva, ona je poručila da je potrebno da se školuje kadar za to.  

U okviru programa prikazani su i modeli Silvane Tošić sa motivima Pirotskog ćilima. Ona je u izjavi za medije rekla da je dočekala da ideju, koju je imala od prvog dana, realizuje, a to je da svi budu okupljeni oko ćilima. Silvana Tošić veruje da će ovaj festival prerasti u svetski kada se Pirotski ćilim nađe na Uneskovoj listi.

U nastavku programa uručene su zahvalnice polaznicama škole tkanja, koja je prethodila ovom festivalu. Zahvalnice su uručili gradonačelnik Vladan Vasić i direktorka pirotske galerije Radmila Vlatković.

Ovom prilikom gradonačelnik Pirota se obratio prisutnima.

Festivalu je prethodila i likovna radionica, gde je 10 srednjoškolaca oslikavalo šare pirotskog ćilima. Oni su takođe dobili zahvalnice.

U muzičkom delu programa nastupila je etno grupa Doma kulture “Gugutće” i ansambl koji je izveo klasičnu muziku, naša glumica Danica Mitić ispričala je priču na pirotskom dijalektu, a onda je održana i modna revija Silvane Tošić, sa motivima pirotskog ćilima.