Održan okrugli sto posvećen unapređenu položaja starijih lica

16. maj 2024. 15:08 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti i Populacioni fond Ujedinjenih nacija su uz podršku Grada Pirota u sredu, 14.05.2024.god. održali okrugli sto pod nazivom „Jačanje lokalnih kapaciteta za smanjenje diskriminacije starijih osoba“.

Ova aktivnost se realizuje u okviru programa „PRO – Lokalno upravljanje za ljude i prirodu”, koji zajednički sprovode agencije Ujedinjenih nacija u Srbiji – UNOPS, UNICEF, UNFPA i UNEP, u saradnji sa Vladom Srbije i uz finansijsku podršku Vlade Švajcarske.

“Demografsku sliku naše zemlje već duže vreme karakteriše demografsko starenje i visoka prosečna starost stanovništva. Od izuzetne je važnosti izgradnja društva koje starije vidi kao ravnopravne građane, uključene u sve segmente života, dragocen rezervoar znanja i iskustva. U lokalnoj zajednici ljudi zajedno žive, zajedno zadovoljavaju životne potrebe, zajedno odlučuju o pitanjima koja su važna za njihovu zajednicu. Upravo su jedinice lokalne samouprave ključni partneri na putu identifikovanja stanja u društvu, odnosno dostupnosti usluga, kako zdravstvene i socijalne zaštite, tako i u oblasti sporta i kulture, ali i u drugim sferama života, a sve u skladu sa potrebama i mogućnostima starijih”, istakla je Slavica Nikolić ispred Povereništva za ravnopravnost.

Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici Udruženja penzionera grada Pirota, Gradska organizacija penzionera Pirot, predstavnici svih relevantnih institucija i civilnog sektora. Oni su prisutne upoznali sa svim aktivnostima i merama koje preduzimaju svako iz svoje oblasti , ali su istakli i probleme sa kojima se susreću i šta je sve potrebno unaprediti kako bi se poboljšao kvalitet života populacije starije od 65 godina.

Ovo je bio drugi od 12 okruglih stolova koji se održavaju u jedinicama lokalne samouprave, nakon čega će se sumirani rezultati predstaviti nadležnim državnim institucijama, s ciljem unapređenja položaja starijih lica.

*GU Pirot