Odgovor na pitanja Nemanje Brankovića oko implementacije LED rasvete u gradu Pirotu, kao i odgovor na doktorsku disertaciju

19. avgust 2021. 13:30 Gradska hronika Pirot Plus Online

Danas je naš sugradjanin Nemanja Branković objavio pitanja upućena izvodjaču radova i privatnom partneru.

 Nenad Nikolčić, menadžer projekta je odgovorio na pitanja. Na Portalu imate i naš razgovor sa njim!

..........................................................................................................

n..........n.........@emporioteam.rs

13:58 (5 minutes ago)

Poštovani g. Paunoviću,

Hvala na medijskom prostoru i šansi da damo odgovor sugrađanima i otklonimo njihove sumnje u prelazak na LED rasvetu,

Srdačan pozdrav,

Nenad Nikolčić

Poštovani Nemanja,

Prvenstveno da se zahvalim na mail-u, i odgovorim na Vaša pitanja oko zabrinutosti oko prelaska na LED rasvetu u gradu Pirotu.

Prvo ću odgovoriti na doktorsku disertaciju koju ste nam dostavili u prilogu mail-a.

Naime, uvidom u istu mogu da konstatujem sledeće:

-Literatura koja je korišćena za istu je iz perioda od 2004 do 2010 god, ne računam knjigu iz 2014-te koja se bavi sistemom daljinskog upravljanja kao i knjigom iz 2015-te god. koja se bavi prenaponskom zaštitom. Polazeći od činjenica i same LED rasvete koja je u pomenutom periodu od 2004-2009 bila u razvoju i povoju ova disertacija ima, za taj period, opravdanu sumnju za prelazak na LED rasvetu. Obzirom da je sada 2021 god. i da je LED rasveta abnormalno napredovala kako u pogledu energetske efikasnosti tako i u pogledu osvetljaja koji LED rasveta daje, neophodno je da Vas upoznam sa činjenicama. Prvo moram da Vas upozorim da ne gledate potrošnju tj jačinu svetiljke u W nego osvetljaj koji svetiljka daje a koji je izražem u lumenima. Naime, treba da se gleda osvetljaj koji svetiljka daje odnosno njena efikasnost koja je izražena u lum/W. Literatura koja je korišćena za disertaciju je iz perioda od 2004-2009 god, samim tim efikasnost LED rasvete u tom periodu je bila oko 60lum/W, takođe, treba da se zna da svetiljke koje se menjaju su Hg (živina) Na (Natrijumova) Mh (metal-halogena) pomenute svetiljke imaju deklarisanu jačinu ili ti osvetljaj lum/W koji neverovatno brzo opada pa tako već posle 6 meseci njihova jačina i osvetljaj koji daju pada na oko 70% a potrošnja + predspojni uređaji (starteri i prigušnice) ostaju isti, pa tako plaćate istu potrošnju za manji osvetljaj + održavanje (zamena sijalica, startera i prigušnica) a vek trajanja u idealnim uslovima im nije duži od 2 god. Svetiljke koje se koriste za grad Pirot su od najboljeg mogućeg proizvođača LED svetiljki na svetu kompanije SCHREDER koje imaju efikasnost od min 140lum/W kao i garanciju na svetiljke od 12 god.

-Pitanje 1: Proračune uštede su radili stručni saradnici koji se bave samo ovom vrstom posla tj. Energetskom efikasnošću i javno-privatnim partnerstvima korišćenjem ESCO modela. U prethodnoj tezi sam dao odgovor na drugi deo pitanja koji apsolutno pobija činjenice iz doktorske disertacije koja se temelji na tehnologiji LED rasvete od pre 15 god kao i činjenici da nam je struja u tom periodu do danas poskupela više puta svake godine.

-Pitanje 2: Raspored svetiljki je dao odgovorni projektant u saradnji sa investitorom gradom Pirotom, uz poštovanje svih zakonom propisanih osvetljaja puteva uzimajući u obzir kategorizaciju puta u gradu Pirotu kao i trenutno stanje svetiljki u gradu Pirotu. Drugi deo pitanja je irelevantan jer se odnosi na zastarelu tehnologiju od pre 15 godina, tako da je svako upoređivanje suvišno.

-Pitanje 3: Svetiljke koje se ugrađuju su isprojektovane po kategorizaciji puta od M3 do M6 specijalno za grad Pirot u Schreder-ovim fabrikama LED rasvete u Španiji i Mađarskoj, imamo svetiljke od Voltane 0, Izlum 1 i Izlum2, Teceo S  uz parkovske svetiljke OYO i reflektore, koje su još jednom ponavljam namenski pravljene za ovaj projekat.

-Pokrivenost kolovoza i trotoara jeste osnovna funkcija osvetljenja javne rasvete tako da isključivo i jedino o tome vodimo računa, a nezadovoljstvo je uglanom uzrokovano time što sada ljudima ne svetle dvorišta, bašte, garaže jer je to pre bio slučaj sa starom rasvetom koja je imala enormno rasipanje svetla a ne zahtevan osvetljaj puta i trotoara. Takođe, u pojedinim delovima grada imali smo predimenzionisano osvetljenje puteva, koje nije u skladu sa kategorizacijom puta.

-Usmeravanje svetla je rešeno isprojektovanom optikom od strane kompanije Schreder i udaljenosti stubova javne rasvete jednih od drugih kao i visinom svetiljke na stubu.

Nadam se da sam Vam ovim putem i opširnim odgovorom otklonio sumnju u postavljanje nove LED rasvete u gradu Pirotu.

Obaveštavam Vas da će i merenje postavljene LED rasvete biti obavljeno dana 19.08.2021 od strane kompanije Schreder uz korišćenje sertifikovane i baždarene aparature kao i prisustvo nadzornih organa grada Pirota, odgovornih izvođača i finansijera projekta.

P.S. molim Vas da imate u vidu oduzeto vreme na ovom iscrpnom odgovoru kao i spremnosti finansijera projekta da na svaku sumnju odgovori, otkloni i potkrepi činjenicama, a ne stvarima rekla-kazala kao i argumentacijom zasnovanom na korišćenju zastrarelih i odavno prevaziđenih tehničkih rešenja.

Za kraj daću Vam i primer: Gde su bili električni automobili 2004 ili 2009 godine? A gde su danas 2021 godine? Poređenje je suvišno kao i cela ova priča na neopravdanosti prelaska na LED rasvetu!

Srdačan pozdrav,

Nenad Nikolčić

Project manager