Odbornici usvojili rebalans, izveštaj o izvršenju budžeta i brojne odluke vezane za porez na imovinu

29. oktobar 2021. 14:00 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Sednica Skupštine grada Pirota održana je danas u sali Doma kulture. Pred odbornicima su se našle brojne odluke, a jedna od najznačajnijih bila je prva tačka dnevnog reda donošenje Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada za 2021. godinu. Ovo je treči rebalans u ovoj godini, a o detaljima je govorila načelnica Odeljenja za privredu i finansije Ivana Malinović.

Tokom diskusije o ovoj temi javio se odbornik dr Žarko Todorović.

Na njegovo izlaganje odgovorio je gradonačelnik Vladan Vasić.

Posle diskusije, koja je trajala više od sat vremena, rebalans je usvojen sa 41 glasom.

Sledeća tačka dnevnog reda bila je usvajanje Izveštaja o izvršenju Odluke o budžetu grada za period 01.01. do 30.09.2021. godine. Izvestilac i o ovoj temi bila je Ivana Malinović, načelnica Odeljenja za privredu i finansije. Izveštaj o izvršenju budžeta za prvih devet meseci godine usvojen je sa 39 glasova.

Prema dnevnom redu pred odbornicima su se našle i sledeće teme:

Donošenje Odluke o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu za 2022. godinu na teritoriji grada Pirota; Donošenje Odluke o određivanju zona i najopremljenije zone na teritoriji grada za potrebe utvrđivanja poreza na imovinu;  Donošenje Odluke o koeficijentima za utvrđivanje poreza na imovinu za nepokretnosti obveznika koji vode poslovne knjige u Pirotu; Donošenje Odluke o razvrstavanju neizgrađenog građevinskog zemljišta koje se koristi isključivo za gajenje biljaka, sadnog materijala, odnosno šuma, u poljoprivredno, odnosno šumsko zemljište za svrhu utvrđivanja poreza na imovinu za 2022. godinu; Donošenje Odluke o izmenama i dopunama Odluke o komunalnom uređenju; Donošenje rešenja iz imovinsko-pravne oblasti; Davanje saglasnosti na izmenu Plana i programa poslovanja JP "Komunalac" za 2021. godinu; Davanje saglasnosti na izmenu Plana i programa poslovanja Javnog preduzeća za planiranje i uređivanje građevinskog zemljišta za 2021. godinu.

U okviru razrešenja i imenovanja najpre je imenovan direktor Turističke organizacije Pirot. Za direktora ove organizacije imenovan je dosadašnji direktor Bratislav Zlatkov.

Bratislav Zlatkov se tim povodom obratio odbornicima i javnosti.

Sednica je završena odborničkim pitanjima.

U izjavi za medije predsednica Skupštine grada, dr Milena Dimitrijević, istakla je da je i ova sednica bila vrlo efikasna, sprovedena na demokratski način, sa puno diskusije i usvajanjem važnih odluka.