U okviru privremenog režima saobraćaja na Koridoru 10 otvara se leva cev tunela Sarlah i petlja Pirot Zapad

07. mart 2019. 14:00 Gradska hronika Pirot Plus Online

Pod utiskom prošlog vremena i jučerašnje kolumne da se treba radovati ovom gradu, poštovati ljude, nisam mogao, a da ne krenem za informacijom koju smo dobili iz Koridora Srbije. Evo informacije.


  • Iz Preduzeća “Koridori Srbije” obaveštavaju da se, u okviru privremenog režima saobraćaja, sutra 8. marta od 13 časova za saobraćaj u oba smera otvara leva cev novoizgradjenog tunela Sarlah, zbog radova na uklapanju magistralnog puta Niš – Dimitrovgrad sa novoizgrađenom trasom puta pored fabrike “Tigar Tyres” u Pirotu.

  • Istovremeno se za saobraćaj otvara petlja Pirot (Zapad) na autoputu, čime će biti omogućen ulaz u Grad Pirot preko saobraćajnice 1 u industrijskoj zoni (koja se nalazi između kompanije „TigarTyres “ i ulice Nikole Pašića).

  • Puštanjem u javni saobraćaj ovog dela autoputa, trajno se zatvaraju privremene devijacije (ispred tunela Sarlah i kod pumpe „Blue Petrol“). Veza grada Pirota sa autoputnim pravcem E80 obezbeđena je petljama Pirot (Istok) i Pirot (Zapad) čime će biti omogućeno odvijanje saobraćaja na deonici autoputa u kontinuitetu do graničnog prelaza Gradina.

  • Privremeni režim saobraćaja uvodi se u skladu sa projektom i rešenjem Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.


Šta je uslovilo izmenu režima saobraćaja, odnosno, šta nas to približava konačnom završetku Koridora 10 na ovom našem prostoru. Višemesečni radovi u tunelskim cevima, kako ih službeno zovu, su pri kraju. Tačnije, do sutra će biti finiširani svi radovi i leva tunelska cev će biti osposobljena za saobraćaj. Zahvaljujući ljudima iz Koridora, danas sam ponosno prošao tunelom, sećajući se i početka radova i probijanja prve cevi i razgovora sa Dušanom Mijukom i Vladimirom Kunarcem ranijih meseci, pa i godine.

Evo tunela, kažu, svetski moderan.

Kada sam izašao iz tunela "pukao" je pogled na Koridor, na nadvožnjak prema Bolnici, da desni tuinel gde se još uvek radi. Ljudi iz nadzora iz Beograda upravo su obilazili radove.

Kada sutra u 13 časova bude na snazi izmena režima saobraćaja u Pirot ćete moći da udjete nešto dalje, prema Poljskoj Ržani , obeleženo PIROT ISTOK

Vratio sam se levom tunelskom cevi do ulaza. Pokušao sam da objasnim, na osnovu informacija koje sam čuo kako će se sutra saobraćaj odvijati. Dakle, više nema skretanja levo ka starom tunelu, već pravo kroz tuinel, ako putujete za Dimitrovgrad ili hoćete u Pirot, Poljsku Ržanu, Trnjanu...

Naše kolege Sonja Ćirić i Ljubiša Stojanović, prošli su do Saobraćajnice 1, zatim alternativnim putem do skretanja PIROT ZAPAD. Da vam pomognemo.

Jedan od razloga zbog čega je došlo do kašnjena u radovima je klizište na Sarlahu koje je prošle godine proradilo i zahtevalo temeljne radove. Sarlah se još uvek "steže".

Na odlasku videli smo da su pri kraju radovi na delu puta koji se uključuje na alternativni put preko mosta. Konstatovali smo da se ovim krakom, koji je skretao sa Koridora i vodio u stari tunel, više neće saobraćati, sve do funkcionisanja sporednog, alternativnog puta.

Zbog dodatnih radova i završetka upravo tog dela koji vodi za alternativni put, od sutra će biti zatvoren i stari tunel ispod Sarlaha.