Od srede prijave za pomoć poljoprivrednicima, stočari i pčelari dobiće novac i bespovratno

20. april 2020. 14:00 Privreda Pirot Plus Online

Pandemija i mera ograničenja štete i poljoprivrednim proizvođačima. Da bi im pomogla država je izdvojila 2,6 milijardi dinara, a prijavljivanje za ta sredstva počinje u sredu. U Vladi kažu da će neki stočari i pčelari dobiti i bespovratnu pomoć za koju ni ne moraju posebno da se prijavljuju.

Poljoprivrednici će moći da uzmu kredit do tri miliona dinara - na tri godine uz kamatu od jedan odsto i grejs period do godinu dana.

Pripremila Ružica Vranjković i dopisnici RTS-a

"Od srede-četvrtaka poslovnim bankama u njihovim sredinama, koju god žele, za kreditnu podršku 11,5 milijardi dinara kredita će biti na raspolaganju. Za sve ono što poljoprivrednici misle da im treba, i za tekuću likvidnost i za obrtna sredstva za bilo šta, svaki poljoprivredni proizvođač može da se obrati za ovu meru", ističe ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Bespovrtna pomoć uplaćivaće se direkno na račun poljoprivrednika, odnosno registrovanih gazdinstava i za njih ne treba nikakva prijava.

A dobiće ih zbog zatvaranja zelenih pijaca vlasnici plastenika i to u zavisnosti od veličine plastenika - do 90.000 dinara. Zatim pčelari koji su ugroženi zbog zabrane kretanja i mali mlekari i stočari koji su imali ugovore sa ugustiteljskim objektima.

Za krave će dobiti po 3.000 dinara a maksimalno 30.000 dinara. Za ovce i koze po 500 dinara, najviše 20.000 dinara. Za pčelare koji imaju više od 70 godina izdvojeno je 800 dinara po košnici i maksimalno mogu dobiti do 20.000 dinara.

Poljoprivrednicima je svaka olakšica dobrodošla jer setva, kažu, ne može da čeka.

"Malo je teže isfinansirati repromaterijal zbog toga što manje novaca ima. Sve manje ostaje nama zarade, sada skoro da idemo na to da ono što dobijemo i ulažemo", navodi Šandor Čeh, poljoprivrednik iz Novog Itebeja.

Ministar poljoprivrede ukazuje da je epidemija "viša sila".

"Država u ovom trenutku može ovako da izađe, ako primetimo da neka sektorska mera još treba da se primeni, mi analiziramo i reagovaćemo", dodaje Nedimović.

Država je za pomoć poljoprivrednicima zbog pandemije izdvojila ukupno 2,6 milijardi dinara.