Od ponedeljka prvi model nastave u svim pirotskim srednjim školama

08. oktobar 2021. 10:23 Društvo Pirot Plus Online

Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, na sastanku održanom 8. oktobra, a u skladu sa odlukama i zaključcima Štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid19 i stručnim uputstvima za organizaciju obrazovno-vaspitnog rada u osnovnim i srednjim školama doneo je odluku da se drugi model nastave - kombinovana nastava od ponedeljka, 11. oktobra primenjuje u srednjim školama na teritoriji 8 lokalnih samouprava, među kojima nije Pirot. 

Na osnovu ove odluke rad u pirotskim srednjim školama, naredne nedelje, biće organizovan po PRVOM MODELU nastave.

Prvi model podrazumeva neposrednu nastavu u školi, za sve učenike bez deljenja u školi, gde će učenici nositi maske tokom odgovaranja i komunikacije

DRUGI MODEL nastave podrazumeva da se obrazovno-vaspitni proces organizuje kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, a odeljenja su podeljena u grupe.

Obaveštenje o organizaciji rada škola od 11. oktobra LINK 

Pre donošenja odluke, za svaku lokalnu samoupravu razmatrani su opšta epidemiološka situacija, podaci iz nadzora o obolevanju od kovid-19 kod učenika i nastavnika, kao i podaci o utvrđenim klasterima obolelih, odnosno broju odeljenja koja su prešla na treći model nastave usled obolevanja učenika.
U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji se primenjuje prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama.
Imajući u vidu specifičnost organizacije obrazovno-vaspitnog rada u školama za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom Tim za škole doneo je odluku da ukoliko se u odeljenju kod dva učenika potvrdi infekcija SARS-CoV-2 virusom, predlaže se prelazak na nastavu na daljinu u trajanju od 10 kalendarskih dana uz prethodne obavezne konsultacije sa roditeljima učenika tog odeljenja.