Od ponedeljka počinje i produženi boravak za decu u osnovnim školama

09. maj 2020. 09:22 Društvo Pirot Plus Online

Produženi boravak za decu do 12 godina u osnovnim školama počinje da radi 11. maja, a Ministarstvo prosvete poslalo je detaljan spisak mera kojih će morati da se pridržavaju svi u obrazovnim ustanovama. Deca će moći da dođu već od 7.30 i ostanu do 16.30, a roditelj mora sebi i detetu da izmeri temperaturu pre dolaska u školu. Tamo gde ima uslova, temperatura će se meriti beskontaktno i na ulazu u školu.

Mame i tate će morati da nose masku kada dovode decu, uz minimalno zadržavanje i poštovanje razmaka od dva metra.

Pre povratka dece, čiji roditelji rade, pa nema ko da ih čuva, sve škole biće dezinfikovane, biće nabavljena zaštitna oprema, dezobarijere i higijenska sredstva. Tokom njihovog boravka, prostorije će se provetravati, a higijena će biti pojačana, uz dezinfekciju dva puta dnevno.

U produženom boravku biće angažovani i nastavnici kojima to inače nije zaduženje. Svim prosvetarima naloženo je da prate svoje zdravstveno stanje i odmah prijave simptome nalik kovidu.

Biće formirane manje grupe - do devetoro učenika i jedan nastavnik u jednoj učionici, uz udaljenost od bar dva metra. Preporučeno je da se grupe što manje sreću u hodnicima, trpezarijama...

Sugeriše se roditeljima da deca doručkuju pre dolaska u školu, a da ponesu užinu. Moguće je organizovati i ishranu u školi, uz poštovanje pooštrenih higijenskih mera. Preporučuje se da se serviranje obroka organizuje kad god je to moguće u učinonicama u kojima deca borave, a ne u trpezariji. Deca ne smeju da dele hranu i pribor, a obroci treba da budu u jednokratnim pakovanjima. Navedene su i posebne mere za isporuku hrane, ako je organizovan ketering.

Zaposleni će morati da dezinfikuju mobilne telefone na ulazu, a ostale lične stvari da drže u prostoriji u kojoj ne borave deca.