Od početka godine pošumljeno preko 110 hetkara

21. oktobar 2013. 10:02 Društvo Pirot Plus Online

U toku ove godine na teritoriji opština Pirot, Dimitrovgrad i Babušnica pošumljeno je oko 90 hektara podelom besplatnih sadnica fizičkim licima i 25 hektara na državnom zemljištu, kaže Darko Đorđević, direktor Šumskog gazidinstva u Pirotu. Ovo su dobri rezultati na polju pošumljavanja, kaže Đorđević.


- Posmatrajući nivo pošumljavanja u Srbiji, možemo reći da je trećina od ukupnog broja planiranih sadnica izdvojena za naše područje. U toku ove godine na teritoriji opština Pirot, Dimitrovgrad i Babušnica pošumljeno je oko 90 hektara i to podelom besplatnih sadnica. Dok je na državnom zemljištu pošumljeno 25 hektara površine na Zavojskom jezeru. Trenutno je u toku i besplatna podela sadnog materijala za period jesenjeg pošumljavanja, tako da se svi zainteresovani mogu javiti u prostorijama Šumskog gazdinstava, gde će sklopiti ugovor o podeli sadnica – kaže Đorđević.


U ovom periodu posebna pažnja pridaje se poslovima na zaštiti šuma od bespravnih seča. Đorđević kaže da je na području Šumskog gazdinstva zbog bespravne seče do sada podneto 6 prijava.


- Poslednja dva meseca tim za kontrolu bespravnih seča intenzivno radi u cilju sprečavanja ove pojave. Javljaju se i bespravne seče i transporti. U saradnji sa sa predstavnicima policije organizujemo akcije u nastojanju da smanjimo štetu od bespravnih seča. Do sada smo podneli 6 prijava za bespravnu seču, dok ćemo u narednom periodu rezimirati i sve aktivnosti po pitanju transporta. Po prolasku vozila koja bespravno transportuju drva mi moramo uraditi i uviđaj na licu mesta kako bi uvideli odakle to drvo i potiče – dodaje Đorđević.