Od navijača Partizana, preko filmskih ekipa, do ambasadora! Muzej Ponišavlja u 2020. beleži rekordnu posećenost

18. decembar 2020. 11:06 Kultura Pirot Plus Online

Godina na izmaku, pored svih nedaća koje je donela, ostaće upamćena kao jedna od posebnih u Muzeju Ponišavlja.  

Ova ustanova kulture beleži najveću posećenost u toku 2020.godine, posebno u avgustu mesecu kada su oboreni svi predjašnji rekordi. 

Rad muzeja prilagodjen je novonastaloj situaciji, ali se nije mnogo promenio od standardnog. Kako je za Portal Plusonline rekao Saša Jovanović, direktor, Muzej Ponišavlja bio je zatvoren samo nedelju dana, na početku pandemije u martu mesecu, kada se beleži i znatno manji broj poseta. 

Pogoršanje situacije od oktobra meseca, opet je uticalo na posetioce, ali kako Jovanović dodaje, tada je već bila ostvarena kvota za ovo godinu. 

Pored velikog interesovanja za starine Pirota, Jovanović kaže da će godinu za nama obeležiti i dva velika projakta koja su realizovana. IPA projekat sa partnerima iz Bugarske naslovljen "Priča o ćilimu" počeo je sa realizacijom, uglavnom online, ali se osnovne aktivnosti očekuju u narednoj godini, sve do septembra meseca. Vrednost je 30.000 evra  i to je prvi prekogranični projekat koji realizuje Muzej Ponošavlja. 

Jovanović dodaje da je Muzej ove godine dobio i sredstva od Ministarstva kulture za izdavanje knjige koju je pripremila Mila Panajotović, kustos, pod nazivom "Doživljaji Piroćanaca u 1.Svetskom ratu".

Veliki broj drugih aktivnosti je otkazan i sačekaće neko bolje vreme. 

Ove godine i nekoliko filmskih ekipa posetilo je Muzej Ponišavlja, te su na taj način, još jednom, naše nasledje i grad Pirot promovisani širom regiona, zaključuje Jovanović.