Obuka o agroturizmu prilika za povećanje turističkih kapaciteta Pirota

28. septembar 2020. 11:37 Društvo Pirot Plus Online

Regionalna razvojna agencija Jug u saradnji sa Gradom Pirotom organizovala je obuku o agroturizmu “IPARD II program kao instrument finansijske podrške za razvoj agroturizma”.

Ovom prilikom zainteresovani građani imali su priliku da čuju detalje o ciljevima i nameni IPARD II programa, načinu korišćenja i uslovima dobijanja sredstava, finansiranja projekata, kontrole, postupaka i pripreme potrebne dokumentacije.

Zamenik gradonačelnika Miloš Colić, u izjavi za medije, rekao je da mu je drago što je veliko interesovanje građana za meru 7 u okviru IPARD II programa i da Pirot čeka proširenje turističkih kapaciteta, ali da u tome treba biti veoma oprezan - koristiti potencijale, ali ne narušiti bilo koji ekološki i biološki proces.

Predrag Ranić, predstavnik RRA Jug iz sektora za poljoprivredu i ruralni razvoj, kaže da je IPARD budžet koncipiran na 230 miliona evra, a za meru 7 ovog programa izdvojeno oko 23 miliona evra. Priliku da se prijave za ovaj program imaju svi oni koji imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva i preduzetnici, istakao je Ranić.

Pored predstavnika lokalne samouprave, Poljoprivredne savetodavne stručne službe, Turističke organizacije Pirot i Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, obuku su pratili i nosioci registrovanih poljoprivrednih gazdinstava i preduzetnici koji rade u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja.