Objavljeni preliminarni rezultati završnog ispita

21. jun 2013. 10:14 Društvo Pirot Plus Online


Rezultati slabiji nego prethodnih godina


Danas su objavljeni preliminarni rezultati završnog ispita koji su polagali učenici osnovnih škola. Tugomir Cvetković, direktor OŠ „Vuk Karadžić“, kaže da prosečna ocena nije zadovoljavajuća.


- Prosečna ocena iz srpskog je nešto slabija od matematike. Iz srpskog je 10,63 a iz matematike 11,21. Jedan učenik je sa maksimalnim brojem bodova iz srpkog, a dvoje iz matematike. Nismo zadovojni rezultatima ali to je naša realnost. Ima mesta boljitku to će konstatovati i učenici i roditelji - kaže Cvetković.


Ljubiša Đorić, direktor OŠ „Sveti Sava“, takođe je očekivao bolje rezultate.


- Prošle godine učenici su na prijemnom ispitu ostvarili bolje rezultate. Ove godine srednja ocena iz srpskog je 10,41 a iz matematike 9.29, to je ispod republičkog proseka i ja kao direktor, a verujem i nastavnici nismo zadovoljni ovim ocenama, očekivali smo bolje rezultate, naročito iz srpskog jezika . Realno gledano zadaci nisu bili teški, trebalo je malo više pripreme, možda su neozbiljno shvatili završni ispit. Veliki broj učenika je izmedju 9 i 11 poena. Imamo dva učenika sa maksimalnim brojem bodova iz matematike i jedan iz srpkog - kaže Đorić.


Učenici OŠ „Dušan Radović“, prema rečima direktora Slavka Ilića, uradili su test slično svojim vršnjacima.


- Iz srpskog jezika nema učenika sa maksimalnim brojem bodova a prosečna ocena je 9.37. Iz matematike je prosečna ocena 9.18 , jedna učenica je sa maksimalnim brojem poena, to je ujedno i učenica generacije. Na osnovu rezutata vidimo da su ove godine rezultati iz matematike nešto slabiji u odnosu na srpski jezik - kaže Ilić.


Danas se podnose prigovori školskim komsiijama. Žalbe okružnim upisnim komisijama mogu se predati 22. juna , a konačni rezultati završnog ispita biće objavljeni 25. juna u osnovnim školama i na sajtu Ministarstva prosvete. Ove godine, kao i prethodne , rezulati testova neće biti istaknuti na vratima škola, već će učenici moći da ih vide samo u školama. Učenici potom popunjavaju liste želja sa odabranim školama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima. Kalendarom upisnih aktivnosti predviđeno je da će konačni rezultati završnih ispita biti poznati do 25. juna. Raspored učenika po školama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima, kao i upis u prvom krugu planirani su za 8. i 9. jul, dok će drugi upisni krug biti završen 12. jula.