Objavljen Konkurs za upis učenika u srednje škole - reagovanja direktora pirotskih škola

14. maj 2018. 15:30 Društvo Pirot Plus Online

U petak, 11. maja, objavljen je Konkurs za upis učenika u srednje škole za 2018/19. godinu.

Gimnaziji Pirot odobren je upis pet odeljenja – dva društveno-jezički smer (60 učenika), dva prirodno-matematički smer (60) i jedno odeljenje učenika sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku (20).

Ekonomskoj školi odobrena su četiri odeljenja – Ekonomski tehničar (30), Finansijski administrator (30), Službenik u bankarstvu i osiguranju (30) i Kulinarski tehničar (30).

Mlekarska škola dobila je tri odeljenja – Pekar, Prerađivač mleka, Mesar, Operater u pehrambenoj industriji ( po 15 učenika) i Prehrambeni tehničar (30).

Srednja stručna škola dobila je samo jedno odeljenje – Tehničar za polimere (30 učenika).

Tehničkoj školi odobren je upis pet odeljenja – Elektrotehničar za elektroniku na vozilima (30), Tehničar mehatronike (30), Elektrotehničar informacionih tehnologija (30), Vozač motornih vozila (30) i Tehničar drumskog saobraćaja (30).

Tim povodom danas smo razgovarali sa svim direktorima srednjih škola.

Bratislav Krstić, predsednik Aktiva direktora srednjih škola i direktor Gimnazije, istakao je da su kao škola zadovoljni rezultatom Konkursa s obzirom da im je odobreno odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku što je vrlo atraktivan smer. Po pitanju odobrenih odeljenja u ostalim školama Krstić kaže da se generalno broj učenika smanjuje, a povećanje broja gimnaziji je povezana sa ciljem ka izvršenju Nacionalne strategije sa tendencijom da se poveća broj gimnazijalaca.

Ovom prilikom Krstić je dodao da se od sredine aprila vikendom u Gimnaziji sprovodi pripremna nastava za buduće srednjoškolce i da je prisutno veliko interesovanje učenika. Takođe, veliko interesovanje vlada i za bilingvalno odeljenje, ali i za novi smer.

U Ekonomskoj školi zadovoljni su objavljenim konkursom, s obzirom da je odobren novi obrazovni profil - Službenik u bankarstvu i osiguranju, umesto dosadašnjeg Komercijalnog tehničara, kaže Marjan Ćirić, direktor škole. Škola će i u narednoj školskoj godini upisati 120 učenika

VD direktor Tehničke škole, Milan Božić, bio je službeno odsutan, tako da smo razgovarali sa pedagogom Bratislavom Dimitrijevićem. Prema njegovim rečima svi u školi bili su neprijatno iznenadjeni odlukom Ministarstva da ukine praktično jedno celo područje rada iz oblasti Mašinstva i obrade metala odnosno smer Tehničar za kompjutersko upravljanje.

Mlekarska škola i naredne školske godine upisaće 90 učenika. Direktor Nenad Djordjević kaže da su zadovoljni objavljenim konkursom s obzirom da je odobren novi obrazovni profil trogodišnjeg smera - Operater u pehrambenoj industriji, gde će biti upisano 15 učenika. Takodje novine su i stipednije koje će biti dodeljene najboljim učenicima iz ovog područja rada, kao i pet stipendija za učenike koji se odluče da upišu smer Prehrambeni tehničar

I direktor Srednje stručne škole, Dragoslav Mančić, nije krio nezadovoljstvo odlukom Ministarstva prosvete. Mančić ističe da su preduzeli sve moguće mere da se to koriguje u narednom periodu, jer će se u suprotnom pojaviti veliki broj nastavnika koji će biti tehnološki višak.